Annons
Nyheter

Tredje spruta godkänd i USA – för vissa

USA • Publicerad 13 augusti 2021
En covidsjuk patient vårdas i Orange i Kalifornien i det hårt coronavirusdrabbade USA. Arkivbild.
En covidsjuk patient vårdas i Orange i Kalifornien i det hårt coronavirusdrabbade USA. Arkivbild.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Bruket av en tredje dos covidvaccin har godkänts i USA – för personer med nedsatt immunsystem. Beslutet fattades av läkemedelsmyndigheten FDA.

"Landet har gått in i ännu en våg av covid-19-pandemin och FDA noterar att personer med nedsatt immunförsvar löper särskilt stor risk att drabbas av allvarlig sjukdom", säger FDA:s tillfällige kommissionär Janet Woodcock.

Annons

Godkännandet gäller vaccin från Pfizer-Biontech och Moderna. De som bör ta den tredje sprutan är främst personer som gått igenom organtransplantationer.

Övriga som är fullt vaccinerade, det vill säga har fått två sprutor, behöver inte någon ytterligare dos i nuläget, enligt FDA.

Den smittsamma så kallade deltavarianten sprider sig snabbt i USA. Totalt har 36,3 miljoner fall av covid-19 konstaterats i landet, vilket är flest i världen. Över 619 000 människor har dött.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons