Annons
Nyheter

Tredubblad ränta inte skäl för pausad amortering

Fler pressade hushåll har fått tillfälligt undantag från amorteringskraven på bolån. Och den ventilen fungerar väl, enligt Finansinspektionen.
Men syftet med själva amorteringskravet har inte nåtts, tycker generaldirektör Daniel Barr.
– Om det finns andra medel som fungerar bättre så ska vi naturligtvis använda dem.
Ekonomi • Publicerad 16 juni 2023
Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr redovisar hur bankerna hanterat undantag i amorteringskraven. Arkivbild.
Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr redovisar hur bankerna hanterat undantag i amorteringskraven. Arkivbild.Foto: Lars Schröder/TT

Ökningen av de beviljade undantagen hänger ihop med att pressen på hushållens ekonomi har ökat i tider av hög inflation och rejält stigande räntor. Men bankerna har förbättrat sina processer för att hantera ökningen, enligt myndigheten som på regeringens uppdrag undersökt hur undantagen fungerar, att de träffar rätt.

Det är banken som beslutar om ett tillfälligt undantag från amorteringskravet ska få ges. Det första amorteringskravet infördes 2016 och utökades 2018. Det innebär i dag att bolånetagare måste amortera ner sin skuld, med uppemot tre procent av lånet per år för de mest skuldsatta.

Inte skäl i sig

Annons

Men undantag kan alltså ges om det uppstår särskilda skäl, exempelvis arbetslöshet, under kreditens löptid.

TT: Är tredubblad ränta skäl för undantag?

– Det är inte ett skäl i sig, säger Magnus Karlsson, avdelningschef på Finansinspektionen (FI).

Men det kan ändå inverka på hur hushållets ekonomi ser ut i ett större perspektiv, och därmed få betydelse för ett pausat amorteringskrav, påpekar han.

Lovade paus

På bordet ligger också själva amorteringskravet som sådant, även om det inte var föremål för studien som FI nu presenterat.

I valrörelsen lovade flera av regeringspartierna ett allmänt pausat amorteringskrav, även om politikerna delvis sedan har backat från det löftet. En utredning har dock tillsatts som ska se över reglerna.

FI-chefen Daniel Barr pekar på att amorteringarna har dämpat skuldutvecklingen men ändå inte brutit ökningen, vilket var målet.

– Så om det finns andra medel som fungerar bättre så ska vi naturligtvis använda dem, säger han till TT, utan att vilja utveckla vad han syftar på.

Inte aktuellt

Han vill inte föregripa regeringens utredning och har inga egna förslag att föra fram.

– Nej, jag har inga ess i rockärmen, säger Barr.

Annons

I pandemin infördes en generell regel där alla under en period fick undantag från amorteringskravet. Den ekonomiska nedgången nu är inte av samma allvarliga art, enligt FI.

– Det är inte aktuellt att införa igen, säger Barr.

Fakta: Så många beviljas amorteringspaus

Ungefär 1,2 miljoner bolånetagare, grovt räknat, omfattas av amorteringskraven hos de åtta största bankerna.

Beroende på skuldsättningen storlek i förhållande till bostadens värde och den egna inkomsten tvingas låntagaren amortera mellan 1 och 3 procent av lånets storlek per år.

Enligt rapporten ökade antalet beviljade undantag tydligt hösten 2022. Mellan september 2022 och april 2023 gavs drygt 2 500 undantag per månad i genomsnitt.

Källa: FI

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons