Annons
Nyheter

"Trendbrott" för bostadsköpare

Köparnas övertag på bostadsmarknaden har minskat sedan i december, enligt Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel.
– Om man ser till storstäderna så är det ett tydligt trendbrott, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.
Ekonomi • Publicerad 1 februari 2023
Köparna har fortfarande en fördel på bostadsmarknaden, men övertaget har minskat sedan slutet av fjolåret, enligt Fastighetsbyråns Mäklarpanel. Arkivbild.
Köparna har fortfarande en fördel på bostadsmarknaden, men övertaget har minskat sedan slutet av fjolåret, enligt Fastighetsbyråns Mäklarpanel. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Stagnation och sjunkande priser präglade bostadsmarknaden i fjol och den tidigare så heta marknaden skiftade till köparens fördel.

Men sedan i december har övertaget för köparna minskat något och den ökade efterfrågan på marknaden syns tydligast i storstäderna. Det visar årets första Mäklarpanel från Fastighetsbyrån där 519 av bolagets mäklare runt om i landet har besvarat frågor om läget på bostadsmarknaden.

Annons

På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu?” blev snittet 2,78 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna) i januari. Det kan jämföras med 2,36 när samma fråga ställdes i december 2022.

En liknande tendens brukar synas från december till januari, men skillnaden i storstäderna är nu större än en vanlig säsongsvariation, enligt Fastighetsbyrån.

– Sedan förra våren har vi sett en kraftig förändring utifrån mäklarnas upplevelse av marknaden från säljarens favör till köparens favör. Nu ser vi att det mönstret bryts. Om man ser till storstäderna så är det ett tydligt trendbrott, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Räntehöjning en osäkerhet

Historiskt sett brukar trender som startar i storstäderna sprida sig till andra delar av landet. Samtidigt lyfter Johan Engström fram att köparna fortfarande har ett klart övertag på den avvaktande marknaden.

– I den andra vågskålen så vet vi att man pratar om en räntehöjning i februari och kanske ytterligare räntehöjningar under våren. Det ligger där som en liten osäkerhetsfaktor, om det är ett långsiktigt trendbrott eller inte.

Ökad aktivitet

Bolagets mäklare ser också ett ökat intresse för visningar och en större benägenhet att buda och komma till avslut i affärerna. Johan Engström spår att aktiviteten på bostadsmarknaden kommer att öka, efter att ha varit mycket låg det senaste halvåret till följd av den höga inflationstakten och osäkerheten kring ränteläget.

– Folk har hamnat i en mer lättkalkylerad räntevärld. När man är osäker på om det blir ännu högre räntor eller om elen blir ännu dyrare, då avvaktar man. Den kraftfulla stegringen av räntan under en period och att man nu börjar se att det blir lite lättare att förstå vart vi är på väg i närtid, gör att intresset ökar.

Enligt Johan Engström råder dock fortsatt tveksamhet och osäkerhet på villamarknaden där faktorer som uppvärmningsmetod och driftkostnad påverkar.

– Elprisutvecklingen är fortfarande kvar som ett orosmoment där. Den drabbar hårdare på villasidan.

Fakta: Mäklarpanelen

Fastighetsbyrån har i sin mäklarpanel frågat mäklare vem – köparen eller säljaren – som marknaden är mest fördelaktig för just nu. Skalan går mellan noll (köparen) och tio (säljaren).

Riksgenomsnittet är 2,78 i januari 2023. I december 2022 låg det på 2,36.

I Storstockholm ligger det på 3,08, mot 2,42 i december.

I Storgöteborg ligger det på 2,44, mot 1,53 i december.

I Stormalmö ligger det på 2,68 mot 1,94 i december.

Frågan ställdes i en webbenkät till Fastighetsbyråns cirka 1 100 mäklare runt om i landet. 519 mäklare besvarade enkäten som genomfördes 23–26 januari 2023.

Källa: Fastighetsbyrån

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons