GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Tropikernas Trump" kritiserar valsystemet

Precis som USA:s expresident kritiserar Brasiliens president nu röstningssystemet inför valet nästa år. Och sina kritiker avfärdar Jair Bolsonaro med öknamn som "imbecill" och "idiot".
Brasilien • Publicerad 23 juli 2021
Brasiliens president Jair Bolsonaro talar med reportrar efter att han skrivits ut från sjukhus, där han nyligen vårdats efter att ha drabbats av en envis hicka.
Brasiliens president Jair Bolsonaro talar med reportrar efter att han skrivits ut från sjukhus, där han nyligen vårdats efter att ha drabbats av en envis hicka.
Foto: Nelson Antoine/AP/TT

I ett retoriskt utspel som kunde ha varit taget från Donald Trump går presidenten till attack mot landets elektroniska röstningssystem, som varit i bruk länge.

Bolsonaro vill ha pappersutskrifter av elektroniska röster vid presidentvalet nästa år, skriver nyhetsbyrån AFP. Hans argument är att valfusk blir lättare om det "saknas pappersbevis".

Bolsonaro, som mer än gärna låter sig kallas "tropikernas Trump", är under stark press. En utredning inom landets senatskommission är på gång om presidentens hantering av coronapandemin, som hittills tagit över en halv miljon brasilianers liv.

Kritiserats hårt

Bolsonaros popularitet har sjunkit som en sten på sistone. Tusentals demonstranter har gått ut på gatorna för att protestera mot hans styre.

Den 66-årige högerpopulisten har till exempel fått kritik för sina positiva uttalanden om Brasiliens forna militärdiktatur, som varade mellan 1964 och 1985. Bolsonaro har bland annat sagt att det var synd att diktaturen inte tog kål på fler politiska motståndare.

Men presidenten stöter på motstånd även bland sina allierade, och har fått frän kritik från högsta domstolens domare Roberto Barroso för sina påståenden kring landets röstningssystem. Barroso har understrukit att elektronisk röstning är säkert – och att det tvärtom är pappersröstande som kan leda till manipulation.

Stod bakom Trump

Men på det örat vill inte presidenten lyssna. I stället avfärdar han invändningarna genom att kalla Barroso för "imbecill" och "idiot", rapporterar brasilianska medier.

Bolsonaro stod bakom Donald Trumps påståenden om valfusk i det amerikanska valet, som ledde till januaristormningen av Kapitolium i Washington.

Fakta: Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro vann en tydlig seger i den andra omgången av presidentvalet i oktober 2018, med 55 procent av rösterna mot 45 för Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad.

Haddad var ursprungligen vicepresidentkandidat till Luis Inácio "Lula" da Silva, men tvingades axla rollen som huvudkandidat sedan en korruptionsdom förhindrade Lulas kandidatur. Lula är nu tillbaka i den politiska hetluften inför presidentvalet 2022.

Den 66-åringe exmilitären Bolsonaro har under sin karriär gjort en lång rad manschauvinistiska, homofobiska och rasistiska uttalanden.

Bolsonaro fick sköta stora delar av valkampanjen 2018 från sjukhussängen sedan han knivhuggits vid ett valmöte. Stödet för honom ökade efter dådet.

Han tillträdde som Brasiliens president den 1 januari 2019.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.