Annons
Nyheter

"Tror inte ett dugg på att ballong hamnat ur kurs"

De mystiska farkosterna – sannolikt ballonger alla tre – över Nordamerika, som amerikanskt stridsplan skjutit ner, har ökat spänningen mellan USA och Kina. Vad är det för föremål som skjutits ner, vad är deras syfte egentligen?
Gunnar Hult, professor i försvarssystem vid Försvarshögskolan reder ut.
USA • Publicerad 12 februari 2023
Den misstänkta spionballongen sköts ned strax utanför den amerikanska kusten.Foto: Chad Fish

Vad är det för farkoster som har skjutits ned?

– Det är autonoma farkoster i den meningen att det inte sitter någon person i dem. De styrs utifrån med olika typer av signaler och får dem att röra på sig.

Annons

Vad är deras syfte?

– Kineserna hävdar att det är helt civilt, men jag tror det är lite militär underrättelsetjänst inblandat i det här. Man plockar upp signaler, fotograferar och mäter från de här ballongerna på intressanta platser i USA i det här fallet då.

Hur kunde de avvika på egen hand som Kina hävdar? Kan autonoma farkoster fara iväg av vinden?

– Nej, det är inte som vanliga luftballonger som man åker med som turist. Kina har full kontroll på hur de rör sig. Att det blivit något fel och att den har rört sig på något sätt, det tror jag inte ett dugg på. De har rört sig mycket över amerikanska kärnvapenbaser. Det är ingen slump att de hamnat där.

Den första farkosten upptäcktes från marken av vanliga människor, men Pentagon kände ju till det flera dagar innan. Varför hade USA inte reagerat innan?

– Det kan ju vara så att man lät dem hållas för att se vad de gjorde innan man sköt ner dem. Det handlar ju också om politik.

Är det här en ny sorts farkost?

– Det är lite nytt med så stora ballonger och så mycket utrustning ombord på dem. De är lätthanterliga och kan vara länge uppe i luften. Själva ballongfarkosten är billigare än amerikanska drönare.

Vad är det för utrustning?

– Det är fullt med sensorer av olika slag för att mäta signaler, det är radarsystem och fotosystem.

Annons

Fungerar ballonger bättre än en satellit?

– Jag skulle säga att de kompletterar varandra. Men fördelen med satelliten är att man inte riskerar att få dem nedskjutna.

Ballongen har setts på fyrtio platser över Nord- och Sydamerika, enligt USA. Kan en ballong ha befunnits över Sverige?

– Det kan ha gjort det, det har jag ingen uppfattning om. Men jag tror att för Kina så är kanske Sverige inte så intressant att man placerar en ballong och mäter över Sverige.

Kan det vara så att USA har ballonger över Kina?

– De har säkert olika former av sensorer uppe luften, ballonger eller något annat. USA flyger med obemannade drönare som är som hela flygplan för att mäta vad kineserna håller på med.

Kan Kina tänkas svara på nedskjutningen?

– Vissa hävdar att Kina kanske skulle skjuta ner en amerikansk drönare. Det är mer en kraftfullt åtgärd än att skjuta ner en ballong kanske. Men vi vet inte hur Kina kommer reagera.

Varför är det mer kraftfullt?

– De amerikanska drönarna har ett uttalat syfta att skapa militär underrättelsedata, och det vet ju alla att det handlar om. Men i det här fallet hävdar Kina envist att det är civilt, vilket ingen tror på. Att skjuta ner en amerikansk drönare skulle skärpa läget ännu mer om man skulle göra det.

Annons

Vad tror du kommer hända nu?

– Det återstår att se. Det viktigaste är att USA och Kina pratar med varandra och försöker lugna ner det om det går. Och att inte skjuta ner ytterligare luftfarkoster.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons