Annons
Nyheter

Åtgärder biter dåligt på skenande arbetslöshet

Alla arbetslösa som nu strömmar till måste ta ett stort eget ansvar – Arbetsförmedlingen har varken tillräckliga resurser eller verktygen.
Det är budskapet från myndigheten och arbetsmarknadsministern.
Arbetsmarknad • Publicerad 4 maj 2020
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar vill ha mer pengar, och också kunna flytta dem.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar vill ha mer pengar, och också kunna flytta dem.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetslösheten fortsätter att öka kraftigt och fokus är nu på tidiga insatser för de nya arbetslösa.

– Vi måste vara initiativrika, handlingskraftiga och snabbfotade, säger AF:s generaldirektör Maria Mindhammar.

Annons

Arbetslösheten är på väg mot elva procent i sommar, enligt AF, kanske 14 procent och då över 700 000 arbetslösa framåt hösten enligt ett värre scenario.

– Läget på arbetsmarknaden är svårbedömt och allvarligt. Det här är den största krisen i modern tid men en annan kris än vad vi upplevt tidigare – en hälsokris, säger Maria Mindhammar.

Mer pengar

För att klara jobbet något sånär vill Mindhammar se mer pengar till myndigheten för att kunna anställa fler.

– Det är ett ansträngt läge på AF, men det är inte kaos.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) passar dock på den frågan och ber att få återkomma. Hon ska nu "föra en dialog" med myndigheten om detta. Redan på tisdagen ska hon träffa generaldirektören, bland annat för att diskutera AF:s önskemål om att kunna flytta outnyttjade anslag till nästa år.

Får pengar över

För även om arbetslösheten skenar kommer Arbetsförmedlingen inte att hinna göra av med alla pengar som ska gå till insatser för de arbetslösa.

Enligt Eva Nordmark är det rätt uppenbart att AF:s verktyg inte fungerar som brukligt, bland annat som en effekt av att arbetsgivarna av smittoskäl kanske varken vill eller kan ta emot praktikanter eller motsvarande som behöver hjälp.

– Coronakrisen utmanar på många sätt, säger Nordmark.

Myndigheten bedömer i nuläget att tre av 24 miljarder kronor därför kommer att betalas tillbaka till staten i slutet av året.

Fokus ska nu i större utsträckning vara på de nyinskrivna, att hålla planeringssamtal så att de kommer i gång att söka jobb eller kan byta bransch, framhåller Mindhammar.

Kan inte trolla

Annons

– Det är väldigt viktigt att undvika att arbetslösheten biter sig fast i den här nya gruppen. Men vi kan inte trolla. Därför är det väldigt viktigt att förstå det personliga ansvaret. Det är så viktigt att de här personerna står klara när hjulen börjar rulla igen, säger hon.

Eva Nordmark lyfter fram stödet för korttidsarbete som ett av de viktigaste verktygen för att nu rädda jobb.

Hittills har 54 500 ansökningar kommit in till Tillväxtverket, vilket omfattar 444 000 anställda Företagen har ansökt om stöd för totalt 22,3 miljarder, varav 17,9 miljarder har beviljats.

Just nu är 420 000 inskrivna som arbetslösa, vilket motsvarar ungefär åtta procent. Många arbetslösa kommer från hotell-, restaurang- och transportsektorn. Runt 80 procent av dessa har en gymnasieutbildning och är därmed lättare att matcha till jobb eller utbildning.

Fler arbetslösa

Sedan början av mars har cirka 122 000 personer skrivit in sig som arbetslösa i coronakrisens spår. 69 200 har samtidigt varslats om uppsägning, enligt Arbetsförmedlingen.

Den senaste tiden börjar krisen tydligare att märkas på varslen även i industrin.

– Under förra veckan kom två tredjedelar av varslen i transportnäringen och i industrin, säger AF:s analyschef Annika Sundén.

Fakta: Varselstatistik

Under mars och april har 69 200 varslats om uppsägning, vilket är en rekordhög siffra.

Hälften av varslen har kommit i Stockholms län. Flest, 17 300, har varslats inom hotell- och restaurangnäringen.

Under samma tid har 122 000 nya skrivit in sig som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen.

Källa: Arbetsförmedlingen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons