Annons
Nyheter

Trots oljeboom – priserna kan stiga ännu mer

Ekonomi • Publicerad 16 januari 2022
Ett oljefält i Midland, Texas, USA. ArkivbildFoto: Eli Hartman/AP/TT

Oljepriset är redan upp elva procent i år men det finns utrymme för ännu högre priser enligt råvaruhandelsbolaget Vitol Group. Enligt företagets Asienchef Mike Muller innebär Kinas nolltolerans mot covidutbrott att efterfrågan på olja i landet inte tros minska på grund av några större nedstängningar, vilket får effekter för världsmarknadspriset på råolja och i slutändan på drivmedel.

Under förra året steg oljepriset 50 procent men de senaste fyra veckorna har alla inneburit stigande priser, den längsta sviten sedan oktober 2021.

I USA har det bland annat medfört det högsta bensinpriset på sju år. Även i Sverige har bensinpriset rusat kraftigt. För ett år sedan kostade en liter 95-oktanig bensin omkring 14 kronor. Nu kostar den runt 18 kronor, en ökning med nästan 30 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons