Annons
Nyheter

Trump-åtalet: 34 fall av bokföringsbrott

De 34 åtalspunkterna mot Donald Trump handlar om att den förre presidenten "vid upprepade tillfällen och på bedrägligt sätt" begick bokföringsbrott. Det framgår av dokument från åklagarmyndigheten i New York.
USA • Publicerad 5 april 2023
USA:s tidigare president Donald Trump har åtalats för 34 fall av bokföringsbrott.
USA:s tidigare president Donald Trump har åtalats för 34 fall av bokföringsbrott.Foto: Steven Hirsch/AP/TT

Detta gäller även punkterna om de tre tillfällen då Trump enligt åklagarna beordrade utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016.

Det gäller det omtalade fallet med porrskådespelaren Stephanie Clifford, känd som Stormy Daniels, som fått 130 000 dollar för att hålla tyst om en tillfällig sexuell relation mellan henne och Donald Trump vid en golfturnering 2006. Betalningen gjordes 2016.

Via ombud

Annons

Vidare handlar det om 150 000 dollar som betalades till fotomodellen Karen McDougal, som också sagt sig ha en affär med Trump 2006. Hon lämnade in en stämning för att bli fri från ett avtal som hindrade henne från att öppet berätta om en affär med Trump.

Det tredje fallet gäller en portvakt som hotade att gå ut med information om att Trump hade ett utomäktenskapligt barn. Han ska ha fått 30 000 dollar.

Alla betalningar skedde via ombud. Clifford fick pengarna av Michael Cohen, Trumps tidigare personlige advokat, som betalade Daniels ur egen ficka.

Trump ska sedan månadsvis ha skrivit ut checkar till Cohen, varav några var utställda från presidentens eget bankkonto. Det är dessa elva checkar som utgör en stor del av åtalet, då de bokfördes "bedrägligt".

Donald Trump har enligt åtalet själv skrivit under nio av checkarna.

Nästa år

Åtalet är på 16 sidor och innehåller flera åtalspunkter som karakteriseras som grova brott (felony), vilket kan leda till fängelsestraff, till skillnad från förseelser och lindriga brott (misdemeanor) som ofta leder till böter.

På en presskonferens konstaterar åklagaren Alvin Bragg att bokföringsbrott för att dölja ett annat brott enligt New Yorks lag är ett grovt brott (felony).

Michael Cohen erkände sig 2018 skyldig till kampanjfinansieringsbrott med anledning av utbetalningen till Stormy Daniels och dömdes till tre års fängelse för sin inblandning i affären.

Inför domstol pekade han ut presidenten som den som instruerat honom att göra utbetalningen – vilket skulle innebära att Trump är medskyldig.

Åtalet mot Donald Trump tas troligen upp i domstol i januari nästa år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons