Annons
Nyheter

Trump frågades ut i sju timmar

USA:s tidigare president Donald Trump frågades på torsdagen ut i nära sju timmar i ett civilrättsligt mål i delstaten New York.
USA • Publicerad 14 april 2023
USA:s tidigare president Donald Trump lämnar Trump Tower i New York för att frågas ut på torsdagen.
USA:s tidigare president Donald Trump lämnar Trump Tower i New York för att frågas ut på torsdagen.Foto: Seth Wenig/AP/TT

Det var den andra dagen som Trump frågades ut gällande anklagelser om hans verksamhet som fastighetsmogul. Familjebolaget misstänks för att systematiskt ha lurat samhället på pengar.

Chefen för delstatens justitiedepartementet Letitia James – som är demokrat – har tidigare sagt att hon har hittat "betydande bevis" för att företaget Trump Organization har övervärderat tillgångar för att få lån och har undervärderat dem för att sänka skatten.

Annons

Tidigare har Trump valt att tiga genom att åberopa det femte tillägget i den amerikanska författningen. Tillägget innebär bland annat rätten att inte vittna mot sig själv och att inte svara på frågor.

Men på torsdagen uppges han ha samarbetat. Alina Habba, en av Trumps advokater, säger att han "inte bara var villig, utan till och med angelägen att få lämna sitt vittnesmål".

Processen har inte någonting att göra med det brottsåtal som väcktes mot Trump förra veckan.

Rättegång i ärendet är planerad till oktober om parterna inte når en förlikning innan dess.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons