Annons
Nyheter

Trump: Hitta röster för att vända valresultatet

USA:s president Donald Trump har i ett telefonsamtal uppmanat Georgias delstatsminister att "hitta" tillräckligt med röster för att omkullkasta resultatet i presidentvalet – och därmed ge honom själv segern i delstaten, rapporterar The Washington Post.
USA • Publicerad 3 januari 2021
President Donald Trump har i ett samtal med Georgias delstatsminister vädjat om att "hitta" röster i syfte att omkullkasta valresultatet.
President Donald Trump har i ett samtal med Georgias delstatsminister vädjat om att "hitta" röster i syfte att omkullkasta valresultatet.Foto: Evan Vucci/AP/TT

I ett inspelat, en timme långt samtal, hörs Trump omväxlande smickra, vädja till och även hota Brad Raffensperger med rättsliga åtgärder i syfte att få honom att presentera ett nytt valresultat.

– Det är ingenting fel med att säga, du vet, hm, att ni har genomfört en omräkning, säger Trump bland annat enligt The Washington Post.

Vågmästarstat

Annons

Georgia är en av flera så kallade vågmästarstater där en tidigare republikansk övervikt vändes till den tillträdande presidenten, demokraten Joe Bidens fördel i novembervalet.

– Du tar en stor risk, säger Trump i telefonsamtalet sedan Raffensberger vidhållit att valet gått rättvist till.

– Herr president, ditt problem är att den data du har är fel, säger den republikanske delstatsministern i samtalet.

Brad Raffensberger och hans jurist påpekar för Trump att han lutar sig mot konspirationsteorier som inte stämmer, och att Bidens seger med 11 779 röster är korrekt.

– Allt jag vill göra är detta. Jag vill bara hitta 11 780 röster, vilket är en mer än vad vi har. För vi vann delstaten, hörs Trump säga under samtalet.

Inga bevis

Sedan förlusten i presidentvalet har Trump envist, men utan att presentera några bevis, hävdat att valet var "riggat".

Biden vann presidentvalet med 306 av de så kallade elektorsrösterna, medan Trump fick nöja sig med 232. Den amerikanska kongressen ska den 6 januari formellt godkänna elektorernas röster.

Vita huset har ännu inte kommenterat The Washington Posts uppgifter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons