Annons

Trump skickade grattishälsning till Kim

USA/Nordkorea • Publicerad 10 januari 2020
USA:s president Donald Trump under mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Vietnams huvudstad Hanoi den 27 februari 2019.
USA:s president Donald Trump under mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Vietnams huvudstad Hanoi den 27 februari 2019.Foto: Evan Vucci/AP/TT

USA:s president Donald Trump har skickat en grattishälsning till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, enligt Sydkoreas nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong.

Chung, som träffade Trump i Washington tidigare i veckan, säger att han då fick i uppdrag att vidarebefordra meddelandet och att han gjorde det i torsdags.

Annons

– Den dag då vi träffades var Kim Jong-Uns födelsedag och president Trump mindes det och bad mig framföra hälsningen, säger Chung.

Kims födelsedag tros vara den 8 januari, även om det slutna landets regim aldrig bekräftat datumet. USA har listat diktatorns födelseår som 1984 vilket, om det stämmer, innebär att han nu fyllt 36.

Chung går inte in på om Trumps hälsning innehöll något mer budskap utöver gratulationen.

Samtalen om kärnvapennedrustning mellan USA och Nordkorea har trots flera möten inte lett till något konkret resultat. Nordkorea har anklagat USA för att förhala processen och har den senaste tiden antagit en mer fientlig ton gentemot omvärlden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons