Annons
Nyheter

Trump ställer in stormningstal

USA:s tidigare president Donald Trump ställer in en presskonferens han hade tänkt att hålla den 6 januari, på årsdagen efter stormningen av den amerikanska kongressbyggnaden Kapitolium.
USA • Publicerad 5 januari 2022
Det blir ingen presskonferens för Donald Trump. Arkivbild.Foto: LM Otero/AP/TT

Tillställningen skulle hållas i Mar-a-Lago i Florida.

Trump skyller sitt beslut på medierna och den utredning som för närvarande utförs av ett utredningsutskott som representanthuset tillsatt, som Trump kallar "totalt partiskt och oärligt", enligt Politico.

Annons

Den förre republikanske presidenten väntades använda presskonferensen för att attackera utredningen om händelsen och upprepa sina lögner om presidentvalet 2020 som Joe Biden vann.

I ett uttalande säger Trump att han nu i stället kommer att dela med sig av sina tankar på ett sedan tidigare planerat framträdande i Arizona, den 15 januari.

Graham bad Trump avstå

Republikanerna hoppas återta kontrollen över representanthuset i höstens mellanårsval. Vissa republikaner anser att Trumps agerande kan försvåra det.

Senatorn Lindsey Graham, vän och allierad till Trump, ska exempelvis ha bett expresidenten att avstå presskonferensen under en golfrunda i Florida, enligt nyhetssajten Axios.

"Det kan finnas en fara att genomföra en presskonferens", ska Graham ha sagt och uppmanat Trump att i stället fokusera på valreformer.

Stärkt säkerhet

Inför årsdagen av Kapitolium-stormningen har lokal och federal polis stärkt upp säkerheten i och omkring huvudstaden Washington, rapporterar CNN.

Det handlar bland annat om mer personal och underrättelsearbete.

Alejandro Mayorkas, minister för inrikes säkerhet, säger på en pressträff att hans departement har höjt beredskapen på grund av "en förhöjd hotbild". Han tillägger samtidigt att det inte finns några kända konkreta hot med koppling till årsdagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons