Annons

Trump vid abortprotest: Jag är mest emot

Donald Trump har som förste amerikanske president talat vid USA:s största sammankomst för abortmotståndare.
Han utropade sig själv till den störste abortmotståndaren på posten hittills och anklagade oppositionen för att ha en extrem hållning i frågan.
USA • Publicerad 24 januari 2020
Anhängare jublar medan Donald Trump talar. Skylten till vänster har ett budskap om att en av landets största organisationer som erbjuder kvinnor abort bör finansiera sin egen verksamhet, i ordalag som anspelar på ett lite elakare budskap.
Anhängare jublar medan Donald Trump talar. Skylten till vänster har ett budskap om att en av landets största organisationer som erbjuder kvinnor abort bör finansiera sin egen verksamhet, i ordalag som anspelar på ett lite elakare budskap.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Presidenten som är mest "pro-life" och emot abort av dem alla, enligt honom själv och anhängare.
Presidenten som är mest "pro-life" och emot abort av dem alla, enligt honom själv och anhängare.Foto: Evan Vucci/AP/TT

– Ofödda barn har aldrig haft en större försvarare i Vita huset, sade Trump inför tusentals abortmotståndare i vid den årliga sammankomsten "March for life" i Washington DC.

– När det kommer till abort har Demokraterna anammat de mest radikala och extrema ställningstaganden.

Annons

Flera delstater har i närtid lagstiftat för att kraftigt begränsa möjligheterna till abort och Trump-regeringen har bland annat stoppat federala anslag till organisationer som möjliggör för aborter.

Abortfrågan har varit en stor fråga när Demokraternas presidentkandidater har debatterat. De flesta av dem vill stoppa de lagar och begränsningar som införts och på olika sätt säkerställa och utöka möjligheterna till abort över hela USA.

"Vi kommer vinna"

Bara några kvarter bort, i kongressen, pågick samtidigt riksrättsprövningen mot presidenten. Den nämnde han vid ett tillfälle under sitt framträdande.

– De ger sig på mig för att jag kämpar för er skull och vi kämpar för de som inte har någon röst, sade Trump, vilket möttes av jubel.

– Och vi kommer att vinna eftersom vi vet hur man vinner.

Innan han blev politiker sade Trump att han var för rätten till abort, men han har under sin politiska bana i stället kommit att ställa sig på abortmotståndarnas sida. Inför presidentvalet i november vill han blidka kristna evangelikala väljare.

– Vi är stolta att stå sida vid sida med president Trump och kommer att göra allt för att säkra att han väljs om, sade Marjorie Dannenfelser, som leder antiabortrörelsen SBA List, inför samlingen i huvudstaden.

Prejudikat i vågskålen

De senaste två åren har Donald Trump talat via videolänk till sammankomsten. I sitt tal förra året sade han att han klargjort för kongressen att han skulle lägga veto mot all lagstiftning som "försvagar skyddet för mänskligt liv".

"March for life" hålls varje år i samband med årsdagen för avgörandet i rättsfallet som kallas "Roe versus Wade" – som sedan 1973 utgör prejudikat för rätten till abort i hela USA.

Många befarar att aborträtten i landet ska försvagas under Trumps tid i Vita huset. Han har hittills fått tillsätta två domare till landets högsta domstol, vilket tippat över dess balans i konservativ riktning. Enligt opinionsundersökningar vill två tredjedelar av amerikanerna att abort ska vara lagligt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons