Annons
Nyheter

Biden: De saknade viljan att ändra sin framtid

Efter talibanernas snabba maktövertagande i Afghanistan växer kritiken mot Joe Biden. Men USA:s president ångrar inte beslutet att kalla hem landets soldater, säger han i ett tv-sänt tal.
USA/Afghanistan • Publicerad 16 augusti 2021
President Joe Biden håller tal med anledning av händelserna i Afghanistan.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Någon lämplig tidpunkt att dra tillbaka trupperna fanns inte, enligt Biden.

– Det här utvecklade sig snabbare än vad vi trodde. Men utvecklingen de senaste veckorna stärker beslutet att avsluta den amerikanska truppnärvaron i Afghanistan. Amerikanska soldater ska inte utkämpa och dö i ett krig som afghanska soldater inte själva är beredda utkämpa, säger han.

Annons

Joe Biden frågar retoriskt hur många fler generationer av USA:s döttrar och söner kritikerna anser att han bör skicka för att bekämpa Afghanistans inbördeskrig.

– - Hur många fler liv är det värt? Jag tänker inte upprepa tidigare misstag vi gjort.

Biden upprepar att syftet med USA:s intåg i Afghanistan för 20 år sedan var att jaga rätt på Usama bin Ladin och avvärja terrorhot mot USA – och det har man lyckats med, enligt presidenten.

– Uppdraget var inte att bygga demokrati i Afghanistan.

Saknade viljan

Presidenten återkommer flera gånger under talet till att USA inte kan föra inbördeskrig åt en annan nation och lägger skulden för landets snabba fall i talibanernas händer på den afghanska armén och regeringen. Han påminner om de enorma insatser i form av krigsmateriel, amerikanska soldater och amerikanska liv som satsats.

– Vi gav dem alla chanser att ändra sin framtid. Men vi kan inte ge dem viljan att ändra den, säger Biden.

Sammanlagt 6 000 amerikanska soldater ska trygga evakueringen av ambassadpersonal samt andra civilanställda, säger Biden.

– När evakueringen är klar, fullföljer vi uttåget och avslutar USA:s längsta krig.

Talet var presidenten första offentliga framträdande sedan Kabul föll i talibanernas händer i söndags. Förutom kritik för att han fullföljt sin företrädare Trumps beslut om att ta hem USA:s styrkor har han dessutom fått klä skott och för att hans styre gjort felaktiga uppskattningar om hur länge den afghanska regeringen skulle hålla ut.

Hade en plan?

Det är bara några dagar sedan amerikanska underrättelseuppgifter gjorde gällande att Kabul riskerade att vara inringat om en månad och falla tre månader senare. I verkligheten visade det sig gå oerhört mycket fortare. Ilskna kongressledamöter har krävt besked från Vita huset om hur situationen kunde missbedömas så radikalt.

Annons

– Vi gav dem inget flygunderstöd. Ni sade att ni hade en plan. Ingen skulle planera för det här resultatet, dundrade representanthusets republikanske minoritetsledare Kevin McCarthy enligt CNN vid en telefonbrief med bland andra försvarsminister Lloyd Austin.

– Det kommer att ge följder för USA i decennier, inte bara i Afghanistan.

McCarthys partikamrat, expresident Donald Trump, har i ett uttalande krävt att Biden ska "avgå i vanära".

Det är oklart hur Afghanistankrisen kommer att slå mot Biden. Opinionsundersökningar visar att en majoritet av hans landsmän är för ett tillbakadragande. Amerikanska soldater har varit på plats i Afghanistan sedan invasionen som störtade den förra talibanregimen, kort efter terrordåden den 11 september 2001.

Fakta: USA och kriget i Afghanistan

De sista amerikanska soldaterna ska ha lämnat Afghanistan före den 11 september. Datumet markerar exakt 20 år sedan terrorrörelsen al-Qaidas attack mot World Trade Center i New York och försvarshögkvarteret Pentagon i Washington DC. Som följd inledde USA en militär intervention i Afghanistan, för att driva ut al-Qaida.

När de sista amerikanska soldaterna lämnar Afghanistan innebär det också slutet på USA:s längst löpande militära insats.

Kriget har kostat USA över 2 000 miljarder dollar och över 2 400 stupade amerikanska soldater. Enligt FN har över 100 000 civila dödats eller skadats i striderna i landet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons