Annons
Nyheter

Trumpväljaren: Vi ser amerikaners frustration

Trumpväljaren Lori Viars i Ohio är övertygad om att valfusk begåtts i USA och säger sig förstå dem som ilsket protesterar i Washington DC.
USA • Publicerad 7 januari 2021
Ohiorepublikanen Lori Viars (till vänster), här fotograferad tillsammans med partikamraten Barbara Burkard. Arkivbild.
Ohiorepublikanen Lori Viars (till vänster), här fotograferad tillsammans med partikamraten Barbara Burkard. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Republikanen Lori Viars (längst till höger) vid en manifestation i hemstaden Lebanon i Ohio till stöd för Donald Trump inför presidentvalet i höstas.
Republikanen Lori Viars (längst till höger) vid en manifestation i hemstaden Lebanon i Ohio till stöd för Donald Trump inför presidentvalet i höstas.Foto: Privat

– Flera av mina vänner är där. Jag ber för deras säkerhet, säger hon på telefon till TT från hemstaden Lebanon i Ohio.

Tv-kanaler visade då tumultartade bilder från kongressbyggnaden Kapitolium som under onsdagen intogs av Trumplojala demonstranter med flaggor. Skottlossning förekom. Flera bedömare och den blivande presidenten Joe Biden uppmanade president Donald Trump att säga till aktivisterna att lämna platsen.

Skeptisk mot medier

Annons

Men Lori Viars, som kampanjade för Donald Trump i Ohio, säger att presidenten aldrig bett sina väljare bruka våld eller gå mot Kapitolium.

– Han ville att anhängarna skulle komma till Washington DC och lufta sin frustration över valet. Men han har gått ut med ett uttalande där han ber folk att demonstrera fredligt, säger hon.

Viars lägger till att hon inte vet hur våldsamt det egentligen är vid kongressbyggnaden. Hon är skeptiskt till rapporterna i traditionella amerikanska medier, eftersom hon anser att de är partiska och har en agenda gentemot president Trump.

I stället berättar hon vad en vän som är i Washington DC skriver i sociala medier. Enligt vännen hade många demonstranter samlats på gräsmattan framför Kapitolium sjungandes "Gud välsigne Amerika" när polis plötsligt dök upp med tårgas. "Vi gasades när vi stod där, helt utan anledning", skriver kompisen och lägger till att det var polisen som började. Vännen hävdar att vänsterextrema Antifa, som länge har varit en nagel i ögat på president Trump, tog sig in i gruppen och agerade aggressivt "för att framställa oss i dålig dager".

– Jag förstår (demonstranternas) frustration. Den grundar sig i valet. Om våra röster inte räknas på ett korrekt sätt så har vi inte det land vi en gång hade. Folk anser att valet stulits, säger Viars.

Utför med USA?

TT: Så du tror att valfusk förekommit?

– Ja. Hur skulle annars Joe Biden kunna få fler röster än Barack Obama, som var så populär. Biden satt ju i sin källare hela valrörelsen.

TT: Har du sett något bevis för valfusk?

– Inte i vårt län, där gick allt rätt till. Men jag har sett intervjuer med trovärdiga vittnen som har berättat om valfusk. Och man hör om platser där det räknats fler röster än det fanns registrerade väljare.

Lori Viars, som är konservativ och engagerad i Republikanerna lokalt i Lebanon, säger att misstron och irritationen nu växer bland hennes meningsfränder. Och hon är orolig för sina barns framtid.

Annons

– Om vänstern kontrollerar alla maktens pelare (Vita huset och kongressens två kamrar) kommer det att gå utför med vårt land, påstår hon.

Fakta: Påståenden om fusk i USA:s presidentval

Elektorskollegiet har slagit fast resultatet i presidentvalet i USA den 3 november – 306 elektorer röstade som väntat på demokraten Joe Biden och 232 lade sina röster på den sittande presidenten Donald Trump.

Officiella siffror visar att över 81 miljoner amerikaner röstade på Biden i presidentvalet. Trump fick 74 miljoner röster.

Donald Trump och hans anhängare har sedan valet utan bevis hävdat att det förekom systematiskt fusk eller andra oegentligheter i en sådan omfattning att det påverkade resultatet. Flera av anklagelserna har tagits upp av domstolar i landet, och alla har slagit fast att det inte finns något som pekar på att det har förekommit oegentligheter i sådan omfattning att det skulle ha kunnat påverka valresultatet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons