Tuff kamp om regeringsmakt i gång
Valet är över, men kampen om regeringsmakten har bara börjat. Alliansen krävde statsminister Stefan Löfvens avgång redan på valkvällen.
– Den här regeringen har gjort sitt. Nu ska den avgå, säger Moderatledaren och statsministerkandidaten Ulf Kristersson.
Han uppgav att Alliansledarna på måndagen ska träffas för att diskutera hur Sverige ska få en ny regering.
Statsminister Löfven meddelade dock att han tänker sitta kvar under de två veckorna fram till den nya riksdagen öppnar. Det är först då Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna kan avsätta Löfven i den obligatoriska statsministeromröstningen.
Löfven uppmanar de övriga partierna till pragmatism, eftertanke och lugn och till att invänta det slutliga valresultatet för att se vilket block som blir störst. Han ser framför sig att den största politiska "konstellationen" ska utgöra underlag för en regering.
Det innebär sannolikt att Stefan Löfven ser sig som den som ska leda förhandlingar om en regering om de rödgröna förblir blir störst när alla röster är räknade på onsdag.
Oavsett vilken sida som blir störst, så får ingen majoritet, eftersom Sverigedemokraterna är vågmästare. Därför är blocköverskridande samarbete naturligt, enligt Löfven.
– Oavsett valutgång borde den här kvällen bli blockpolitikens begravning, säger han.
I sitt tal på partiets valvaka förvarnade Löfven sitt partifolk om att hårda dagar väntar och uppmanade dem att "hålla ihop".
Statsministern tycker att det vore helt ologiskt om det minsta regeringsalternativet skulle styra landet.
Löfven gick inte in på om han tänker avgå ifall Alliansen skulle bli störst när alla röster är räknade senare i veckan.
Löfvens rival om statsminister, moderatledaren Ulf Kristersson, har i hela valrörelsen sagt att han ska försöka avsätta Löfven oavsett om de rödgröna blir större än Alliansen. Orsaken är att Kristersson inte räknar in Vänsterpartiet i Löfvens regeringsunderlag.
Moderaterna stöttar också upp sitt avgångskrav genom att hänvisa till grundlagsutredningen. Den tolkar grundlagen som att en statsminister bör avgå efter ett val om det är oklart om det finns stöd för regeringen i den invalda riksdagen.
Om Kristersson ska kunna bli statsminister behövs det sannolikt passivt eller aktivt stöd från ytterligare något parti utöver Alliansen.
Allianspartierna har dock tidigare sagt att de inte kommer att förhandla med Sverigedemokraterna. Liberalerna och Centern har uppgett att de inte kan sitta i en regering som är beroende av SD:s stöd.
Liberalernas Jan Björklund uppgav att Alliansen ska hålla ihop i den kommande kampen om regeringsmakten, men att en Alliansregering kräver förankring över blockgränsen.
I övrigt gick inte Alliansledarna in på hur en Alliansregering skulle kunna skaffa sig tillräckligt stöd.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson gav på valnatten inga signaler om att han passivt kan acceptera en Alliansregering utan att få inflytande. Åkesson hävdade i stället inför jublande partimedlemmar att SD:s inflytande nu ska öka, samtidigt som han bjöd in Kristersson till samtal.
– Nu är det upp till bevis. Hur tänker du bilda regering? Tänker du välja Stefan Löfven eller Jimmie Åkesson, sade SD-ledaren på sitt partis valvaka.
Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt kräver samtidigt inflytande över en eventuell framtida rödgrön regering. Om de rödgröna blir störst, så menar han att det är Vänsterpartiets förtjänst.
– Vi ska ha en rödgrön statsminister, sade han på partiets valvaka.
– Vi vill ha mer inflytande.
Enligt Sjöstedt är det naturligt att det största blocket får försöka bilda regering.