Annons
Nyheter

Tuff vinter riskerar slå mot hotad fjäril

Monarkfjärilen är fortsatt starkt hotad, även om beståndet ökat de senaste åren.
Nu varnar organisationer för att tuffa väderförhållanden kan leda till ett bakslag för den lilla flygaren.
USA • Publicerad 5 februari 2023
Monarkfjärilar i Kalifornien. Arkivbild.
Monarkfjärilar i Kalifornien. Arkivbild.Foto: Nic Coury/AP/TT
Ett kluster av monarkfjärilar i ett pinjeträd i Kalifornien. Arkivbild.
Ett kluster av monarkfjärilar i ett pinjeträd i Kalifornien. Arkivbild.Foto: Nic Coury/AP/TT

Fjärilen har övervakats noga sedan den för tre år sedan var nära utrotning. Då beräknades endast 2 000 fjärilar finnas kvar längs den amerikanska kontinenten.

Sedan dess har däremot beståndet ökat markant till omkring 250 000 fjärilar 2021 och över 330 000 i fjol Det är dock långt ifrån nivåerna på 1980-talet då miljontals fjärilar observerades, enligt organisationen Xerces Society.

Annons

Artbevarande organisationer i USA befarar att svåra förhållanden under vintern kan få konsekvenser för beståndet framåt. Kalifornien inledde nämligen 2023 med katastrofväder. Ett kraftigt regnoväder ledde bland annat till stora översvämningar och kraftigt snöfall i bergskedjan Sierra Nevada.

Den nordamerikanska monarkfjärilen har gjort sig känd för sin långväga flytt då den flyger från Kanada och USA ner till Mexiko där fjärilen övervintrar i ett litet antal skogsområden.

Monarkfjärilen är klassad som starkt hotad och finns sedan i fjol med på rödlistan som sammanställs av experter inom IUCN, Internationella naturvårdsunionen. Skogsskövling, uppodling och urbanisering av jordbruksmarkerna och giftbesprutning i jordbruksmarkerna är några saker som bidragit till att fjärilen minskat i antal. Även torka och bränder påverkar monarkfjärilen negativt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons