Annons

Tuffa uppgiften: "Ska gå för det"

Det är matchen som ingen ville spela i går.
Men hur är känslan i dag?
Ishockey • Publicerad 5 januari 2020
Nils Lundkvist jublar över 4–3-målet mot Ryssland. Ett jubel som fastnade i halsen. Blir det bronsjubel i dag?
Nils Lundkvist jublar över 4–3-målet mot Ryssland. Ett jubel som fastnade i halsen. Blir det bronsjubel i dag?Foto: Erik Simander/TT

Det är två lag som ska gå från deppande till peppande över en natt.

Att släppa den bitterheten över att gulddrömmen gått i kras och i stället fokusera på en bronsmedalj.

Annons

– Vi får försöka glömma den här skiten och bara gå vidare, som Luleåbacken Nils Lundkvist uttryckte det efter förlängningsförlusten mot Ryssland, 4–5, i går eftermiddag.

För Finland blev semifinalen en smärtsam upplevelse. Laget var helt chanslöst mot Kanada och föll med förkrossande 0–5 efter att ha släppt in tre mål första knappa fyra minuterna.

Där borde revanschlustan vara stor.

Svensk svårighet

Sverige har de senaste åren inte alls lyckats med att fokusera om efter en semifinalförlust.

Sedan 2011 har Sverige spelat fyra bronsmatcher i JVM-ishockeyn och förlorat alla.

– Jag hoppas att ett antal spelare känner att de kommer att göra sin sista match tillsammans och att de vill avsluta på bästa sätt, sade Montén.

För de flesta av spelarna blir det sista matchen med gänget. 16 av 23 spelare i den svenska truppen är 19 år gamla och gör sin sista match med juniorlandslaget.

– Det gäller att på något sätt kunna komma tillbaka och komma in i sin bubbla igen. Fokusera på nästa match, sade NHL-centern David Gustafsson som under hösten överraskande spelat till sig en plats i NHL-topplaget Winnipeg.

Vill ha brons

Nils Lundkvist är inne på samma spår.

– Det är klart att man hellre vill åka härifrån med en bronsmedalj än tomhänt, sade Lundkvist som sköt Sveriges 4–3-mål mot Ryssland.

Annons

Oavsett hur bronsmatchen går hissade Tomas Montén sina spelare efter semifinalinsatsen.

Trots alla motgångar, matchstraff på poängkungen Nils Höglander – som slipper avstängning och spelar bronsmatchen – och 1–3-underläge, vände Sverige och var på väg att vinna.

– Jag är otroligt stolt över killarna, jag sade det åt dem efteråt att jag inte kan kräva mer än vad de gör i dag, sade Montén.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons