Annons

Tufft för renarna att hitta mat

Djur • Publicerad 4 januari 2020
Renarna har svårt att hitta mat. Arkivbild.
Renarna har svårt att hitta mat. Arkivbild.Foto: Anders Alm / TT

Istäckta marker i norra Sverige gör att renarna får svårt att hitta mat. När snö varvas med regn hamnar laven under is, något som ställer till det för djuren.

– Vädret är mer upp och ner än vad det vanligtvis brukar vara, säger renskötaren Henrik Andersson i Gällivare skogssameby till TV4 Nyheterna.

Annons

Vid tuffa vintrar kan samebyarna ansöka om bidrag från Sametinget för att kunna utfodra renarna, ett så kallat katastrofskadeskydd. Under vintersäsongen 2019/2020 har åtta samebyar av totalt 51 ansökt om pengar, ett bidrag som ska täcka delar av foderkostnaden.

Förra vintern ansökte 32 samebyar om bidraget. Henrik Andersson tror att även den här säsongen kommer bli tuff.

– Det kommer att bli fler. Det regnar också i fjällen, och det är många kompisar som är oroliga och ringer och hör hur det är. Så jag tror att det är jättemånga som kommer att få mata i vinter, säger Henrik Andersson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons