Annons
Nyheter

Tufft läge för sommarresor i Sverige

Statsepidemiolog Anders Tegnell flaggar för att reserestriktionerna inom Sverige kan bli kvar under sommaren.
Coronaviruset • Publicerad 2 maj 2020
Sommardrömmarna kan påverkas av smittläget och kommunernas vårdkapacitet. Arkivbild.
Sommardrömmarna kan påverkas av smittläget och kommunernas vårdkapacitet. Arkivbild.Foto: Mats Schagerström/TT

Den som har drömt om en utlandsresa i sommar har kanske hunnit vänja sig vid tanken på att det sannolikt blir svårt i år. Nu pekar mycket på att även rekommendationerna att undvika resor inom Sverige kommer att finnas kvar.

– Att vi nu vill hålla ner resandet beror ju på att det är stora skillnader mellan olika delar av landet. Och vi ska inte hälla bensin på brasan i de delar av landet där smittspridningen går långsamt. Det är bra att det går långsamt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Annons

TT: Vad krävs för att resandet ska släppas fritt igen?

– Ur Folkhälsomyndighetens perspektiv är det att vi har en hyfsat jämn smittspridning i hela landet, så vi inte för ut infektionen från de delar som har mycket smitta till de som har mindre. Vi börjar se tecken på att det saktar ner lite i Stockholm och börjar röra på sig i flera av de större regionerna.

Men även om spridningen har jämnat ut sig lagom till sommaren kan det finnas anledning att begränsa resandet, varnar Tegnell.

– Då finns motivet med belastning på hälso- och sjukvården kvar. Många kommuner pekar ju på att de inte klarar av att ta emot personer som har behov av hemtjänst, hemsjukvård och så vidare.

Han tillägger att det egentligen inte är Folkhälsomyndighetens område, utan främst en diskussion mellan staten och respektive kommun.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons