Turkiet planerar att gå in i nordöstra Syrien

Turkiet/Syrien • Publicerad 1 oktober 2019
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.Foto: Presidential Press Service via AP/TT

Turkiet planerar att ensidigt gå in militärt i Syrien och upprätta en "säker zon" längs gränsen i nordöstra Syrien, säger president Recep Tayyip Erdogan i ett tal i parlamentet i Ankara.

Enligt Erdogan har få framsteg gjorts i planeringsarbetet med zonen, som var tänkt att upprättas i samarbete med amerikanska styrkor.

– Vi har inget annat val än att agera på egen hand, säger presidenten.

Turkiet har motiverat zonen med att den ger skydd mot den USA-stödda kurdiska YPG-milisen i nordöstra Syrien, som enligt Ankara är synonym med den terrorstämplade PKK-gerillan. Men Ankara vill även förflytta två miljoner syrier som flytt kriget, och lever i Turkiet, till den planerade zonen.

YPG-milisen har med uppbackning av den internationella USA-ledda militäralliansen varit en dominerande kraft i kampen mot terrorrörelsen IS i Syrien.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.