Annons
Nyheter

Turkietexpert: Erdogan gör flest eftergifter

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan backar från hotet att förklara flera ambassadörer, däribland den svenska, icke välkomna i landet. Villkoret är att de utländska ambassadörerna "avstår från att lägga sig i turkisk inrikespolitik".
Utrikes • Publicerad 25 oktober 2021
Paul Levin är chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet. Pressbild.
Paul Levin är chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet. Pressbild.Foto: 

I ett utspel på måndagen säger Recep Tayyip Erdogan att de utländska sändebuden har gjort ett gemensamt uttalande där de backar från tidigare "förtal mot vårt land".

– Det har skett förhandlingar bakom lykta dörrar under helgen och under dagen i dag för att få till stånd något slags lösning som skulle kunna rädda ansiktet på Erdogan och få honom att backa från beslutet utan att backa från sin kritik, säger Paul Levin som är chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Annons

– Och likaså att ambassadörerna skulle kunna undvika att bli utkastade utan att behöva ta tillbaka det de har sagt.

Olika tolkningar

Lösningen presenterades i ett uttalande både på turkiska och engelska där det bland annat refererades till artikel 41 i Wienkommissionen om "att inte lägga i sig i andra länders inre angelägenheter".

– Det intressanta är att i den engelska formuleringen, som först tweetades ut av den amerikanska ambassaden, använder man ordet "maintain", upprätthålla, vilket betyder att man fortsätter att respektera den artikeln och indikerar att man aldrig bröt mot den när man gjorde de här uttalandena om att aktivisten Osman Kavala bör släppas fri.

– Den turkiska översättningen däremot skulle man kunna tolka som att man hädanefter "ska följa den", säger Paul Levin.

Erdogan förloraren

Utländska analytiker har framställt det "ett pinsamt steg tillbaka" för de tio diplomaterna som inte stod upp för sitt uttalande, men Paul Levin säger att det finns många skäl till att man inte vill försämra de redan dåliga relationerna med Turkiet.

– Det är ett Natomedlemsland, en viktig handelspartner och dessutom ett EU-ansökarland. Om Turkiet hade kastat ut de här tio ambassadörerna skulle det ha inneburit en väldig eskalering av en redan konfliktfylld relation.

Enligt Levin är det egentligen Erdogan som har backat mest.

– Han hade gett sitt utrikesdepartement i uppdrag att förklara de här ambassadörerna icke önskvärda och det har man inte gjort. I stället har man förhandlat fram ett tvetydigt formulerat uttalande.

– I regeringstrogna turkiska medier framställs det dock som att Erdogan gett svar på tal till de som kränkt landets suveränitet, säger Paul Levin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons