Annons
Nyheter

Turkisk-armenisk gräns öppen – efter 35 år

Turkiet/Armenien • Publicerad 11 februari 2023
Hjälpbehovet i Turkiet och Syrien är stort efter jordbävningskatastrofen. Nu har gränsen mellan Turkiet och Armenien öppnats första gången på 35 år för att släppa igenom hjälp.Foto: IHA via AP/TT

Gränsen mellan Armenien och Turkiet öppnade på lördagen för första gången på 35 år. Syftet är att släppa igenom hjälpsändningar till de jordbävningsdrabbade områdena.

Fem lastbilar med bland annat mat, vatten och medicin passerade in i Turkiet vid gränsövergången Alican, skriver Serdar Kilic, Turkiets särskilda sändebud i Armenien, på Twitter.

Annons

Enligt den turkiska statliga nyhetsbyrån Anatolia är det första gången sedan 1988 som gränsen mellan länderna öppnas. Då var det Turkiet som skickade nödhjälp efter en jordbävningskatastrof som drabbat Armenien.

De båda länderna har aldrig haft formella diplomatiska förbindelser. Läget har varit spänt sedan massmorden på armenierna under första världskriget i det dåvarande Osmanska riket. Mellan 800 000 och 1,5 miljoner människor bedöms ha dödats, varav de flesta armenier.

Särskilda sändebud tillsattes i december 2021 som ett led i att normalisera relationerna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons