Annons
Nyheter

Turkisk inflation fortsätter skena

Den redan höga turkiska inflationen steg till 83,5 procent i årstakt i september, enligt den nationella turkiska statistikbyrån. Jämfört med augusti var konsumentprisökningen 3,5 procent.
Ekonomi • Publicerad 3 oktober 2022
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan räknar med att räntesänkningar ska pressa ned den skenande inflationen i den turkiska ekonomin. Arkivbild
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan räknar med att räntesänkningar ska pressa ned den skenande inflationen i den turkiska ekonomin. ArkivbildFoto: Sergei Bobylev

De skenande priserna i landet hänger samman med landets centralbanks penningpolitik. Den går mot gängse teorier då den bygger på att möta högre inflation med sänkta räntor – som eldar på efterfrågan – i stället får åtstramande räntehöjningar.

Den turkiska liran har fallit hårt i skuggan av de omstridda räntesänkningarna, ned med 50 procent mot dollarn på ett år. Valutakollapsen har i sin tur eldat på landets importerade inflation och skrämt bort många utländska investerare från landet.

Annons

Enligt Turkiets centralbanks prognos ska inflationen i landet toppa någonstans mellan 80–90 procent i oktober i år och landets regering har som prognos att den ska ned till 65 procent vid årsskiftet.

Bakom vad som på marknaden beskrivs som ett penningpolitiskt experiment i Turkiet ligger landets president, Recep Tayyip Erdogan. Han har pläderat för ännu mer räntesänkningar, som han påstår skulle trycka ned priserna i landet. En grundläggande tanke bakom teorin är att inflationen snarare orsakas av faktorer i omvärlden – som Rysslands invasion av Ukraina och prisökningar på den globala råvarumarknaden – än inhemska faktorer.

Erdogan har sagt att centralbanken i Turkiet borde sänka styrräntan till 10 procent vid årsskiftet, från dagens 12 procent. Nästa räntebesked från Turkiets centralbank väntas den 20 oktober.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons