Annons
Nyheter

Grekland: Turkiet är opålitligt

"Ett direkt hot mot regional fred och säkerhet."
Så kommenterar Grekland Turkiets beslut att på nytt skicka ett fartyg ämnat för det omstridda sökandet efter gasfyndigheter i östra Medelhavet.
Nu väntas ökade spänningar mellan de båda Natoländerna.
Medelhavet • Publicerad 12 oktober 2020
Det turkiska forskningsfartyget Oruç Reis, här på en bild från september.
Det turkiska forskningsfartyget Oruç Reis, här på en bild från september.Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Det turkiska forskningsfartyget Oruç Reis kommer under de närmaste tio dagarna att genomföra seismiska utforskningar söder om den grekiska ön Kastellorizo, enligt den turkiska marinen.

Turkiet är "opålitligt" och "önskar inte uppriktigt dialog", uppger det grekiska utrikesdepartementet i ett uttalande efter det turkiska beskedet, som kom efter en vecka där spänningarna mellan länderna sett ut att minska.

Annons

Ländernas utrikesministrar, Turkiets Mevlüt Cavusoglu och Greklands Nikos Dendias, enades nyligen på ett internationellt möte i Slovakien om att hålla bilaterala överläggningar i frågan – den första gången de två möttes sedan motsättningarna skärptes.

Militära övningar

Då hade spänningarna under de senaste månaderna trappats upp till nivåer som bedömare anser farliga på grund av allt större oenighet kring gränsdragningar och gasfyndigheter i havet. I augusti genomförde såväl Grekland som Turkiet militärövningar i vattnen mellan Cypern och Kreta.

I september drog Turkiet tillbaka Oruç Reis från de omstridda vattnen sydväst om Cypern där det hade letat efter olja och gas, vilket även det sågs som ett tecken på att konflikten har hade börjat trappas ned.

De senaste åren har stora gasreserver upptäckts i havet utanför Cypern. Det har fått Cyperns internationellt erkända regering, Grekland, Israel och Egypten att samarbeta för att få ut så mycket som möjligt av resurserna. Som en del i överenskommelsen finns en plan på en gasledning till Europa – som Turkiet har lämnats utanför.

EU-hot om sanktioner

Förra året ökade Turkiet borrningarna i havet väster om Cypern. Turkiet hävdar att öns resurser ska delas och säger sig skydda sina egna och turkcypriotiska intressen i gasfyndigheterna.

I början av oktober hotade EU:s ledare med sanktioner mot Turkiet om landet inte upphör med prospekteringen och tonar ner sin retorik i konflikten. Tysklands utrikesminister Heiko Maas ska enligt den turkiska tv-kanalen TRT besöka Ankara på onsdag för att bland annat diskutera den infekterade frågan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons