Nyheter

Turkmenistan tillåter coronatester

Turkmenistan tillåter Världshälsoorganisationen (WHO) att utföra självständiga coronatester i landet. Det efter att WHO uttalat en allvarlig oro för stigande fall av lunginflammation.
Turkmenistan • Publicerad 10 augusti 2020
Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuhamedov tillåter Världshälsoorganisationen att utföra självständiga tester av corona i landet.
Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuhamedov tillåter Världshälsoorganisationen att utföra självständiga tester av corona i landet.Foto: Kayhan Ozer/AP/TT

Turkmenistan är ett av få länder i världen utan officiella fall av corona och landets auktoritära styre förbjöd i april ordet corona. En grupp från WHO besökte landet för en månad sedan och rådde då landet att införa åtgärder som "om corona redan spreds".

Därefter införde landet en landsomfattande nedstängning och rådde invånarna att bära ansiktsmask. Anledningen till att bära mask sades dock vara för att skydda mot damm och smittämnen i vinden snarare än mot virus.

Enligt statskontrollerad tv ska landets president, Gurbanguly Berdymukhamedov, under ett möte med WHO ha lyft frågan om en pågående spridning av lunginflammation med ett okänt ursprung i regionen. Dock utan att nämna om smittan nått Turkmenistan.

Berdymukhamedov ska även ha spekulerat om att fallen i regionen kunde ha kopplingar till ett "nytt coronavirus".

– Jag är övertygad om att vi behöver befästa staternas ansträngningar med att snarast kunna diagnostisera denna sjukdom med hjälp av Världshälsoorganisationen, sade Berdymukhamedov i statlig tv.

Hälsa är ett viktigt inslag i statens propaganda i Turkmenistan. Landet har tidigare hävdat att de har noll fall av både hiv och aids.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.