Annons
Nyheter

Tusentals drabbade av regnet – kan slå rekord

Över 4 500 skadeärenden har kommit in till försäkringsbolagen efter ovädret Hans och den senaste tidens skyfall. Antalet anmälningar kan slå rekord jämfört med tidigare regnoväder, tror vissa försäkringsexperter.
– Det kan bli fler ärenden totalt sett, säger Håkan Franzén vid Trygg-Hansa.
Väder • Publicerad 16 augusti 2023
Den senaste tidens oväder har drabbat många, visar siffror från Försäkringsbolagen. Här en buss som fastnat i vatten i Partille, Göteborg.
Den senaste tidens oväder har drabbat många, visar siffror från Försäkringsbolagen. Här en buss som fastnat i vatten i Partille, Göteborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Tusentals personer har drabbats av Hans och de regnoväder som svept över Sverige under senaste tiden. Framför allt handlar det om översvämningar i villor, fritidshus och källare. Men även en del bilister har drabbats av att köra in i vattenfyllda viadukter, eller fått vatten in i garaget vilket skadat bilar, uppger Trygg-Hansa. Ett fåtal företag har också anmält skada.

De största försäkringsbolagen i Sverige If, Länsförsäkringar, Trygg-Hansa och Folksam har fått in över 4 500 skadeanmälningar. I vissa fall har en och samma person lämnat in flera anmälningar för exempelvis både hus och bil.

Rekordmånga

Annons

Sverige har drabbats av omfattande skyfall tidigare, som exempelvis i Gävle för två år sedan och Malmö 2014. Men nuvarande skyfall och översvämningar är speciella.

– Det som skiljer dessa regnoväder är omfattningen på vädret geografiskt, att det förekommit översvämningar och skyfall över nästan hela landet och under lång tid. Det har vi inte sett tidigare, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Han tror att den senaste tidens regnoväder kan slå rekord när det gäller antalet skadeanmälningar som gäller översvämningar.

Och för If har den senaste tidens regnoväder redan slagit rekord. De har fått in nästan dubbelt så många skadeanmälningar på senaste tiden, 1 120 jämfört med översvämningarna i Gävle 2021, som resulterade i 532.

Varningar ligger kvar

Vid översvämningarna i Gävle föll rekordmycket regn under två timmar, nu har regnovädren pågått i nästan två veckor. Om kostnaden för skadorna blir dyrare än i Gävle 2021 är dock oklart.

På Folksam och Länsförsäkringar är det något färre drabbade, men fortfarande trillar det in anmälningar, eftersom det brukar dröja några dagar innan alla skador kommer in.

Därtill ligger SMHI:s röda varningar kvar, poängterar Susanne Fagerberg, försäkringsjurist och naturskadesamordnare på Länsförsäkringar.

– Det skulle inte förvåna mig om skadeantalet skulle ligga i paritet med i Gävle när augusti är slut, säger hon, även om hon uppger att det är svårt att sia om framtiden.

Minska risken

Hela samhället behöver kraftsamla för att motverka skadorna som kan uppstå på grund av oväder, och som riskerar bli vanligare i takt med klimatkrisen, lyfter Trygg Hansa.

Som individ finns det dock vissa saker att tänka på. Den som bor i hus eller villa bör till exempel regelbundet rensa hängrännor och stuprör och hålla koll på att taket och fönster är täta. Dessutom kan man kolla att dikena runt huset är tillräckligt djupa och kontrollera lutningen på tomtmarken.

Annons

Att inreda källare som boyta, eller ha badrum där, gör att kostnaderna kan skena iväg vid en översvämning.

Den som bor i lägenhet bör tänka på att inte ställa kartonger direkt på golvet i källaren eller förvara till exempel känslomässigt värdefulla saker där.

– Familjens fotoalbum har inget ekonomiskt värde, men det blir ändå en oersättlig förlust om det blir förstört, säger Maria Ankarcrona, kommunikationschef på Trygg-Hansa.

Fakta: Så många skador efter översvämningarna

Den 16 augusti hade de fyra största försäkringsbolagen fått in följande anmälningar om skador efter senaste tidens oväder. Det rör främst översvämningar men också enstaka blixtnedslag.

Länsförsäkringar: 1 700 skadeanmälningar

If: 1 120 skadeanmälningar

Folksam: 1 200 kunder, varav vissa kan ha anmält flera skador

Trygg-Hansa: 935 skadeanmälningar

Källa: If, Länsförsäkringar, Trygg Hansa och Folksam

Fakta: Tips på agerande vid översvämning

Bryt strömmen eftersom vattnet kan vara strömförande.

Om du bor i eget hus och vattnet kommer utifrån – gräv ett dike för att försöka avleda vattnet och täta ventiler och andra öppningar.

Om vattnet kommer via golvbrunnarna – tryck in en filt eller handduk i brunnen och lägg en rejäl tyngd ovanpå, som väger minst tio kilo.

Rädda det som går, till exempel genom att flytta värdefulla föremål från källaren till ett övre plan.

Försök få bort vattnet så fort som möjligt. Kontakta räddningstjänsten om du behöver hjälp med att pumpa bort vattnet.

Ta bilder och filma förstörda saker och vattenskadade utrymmen. Vänta med att slänga föremål eller möbler tills du har fått besked från ditt försäkringsbolag om hur du ska göra.

Spara alla kvitton för utgifter som uppstår på grund av vattenskadan, till exempel inköp av avfuktare eller hyran av en sådan.

Var noga med att tvätta dig och göra rent allt som varit i kontakt med översvämmat vatten.

Källa: Länsförsäkringar och Trygg-Hansa

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons