Annons
Nyheter

Tiotusentals kan ha farliga flytvästar hemma

Uppblåsbara flytvästar från nio varumärken återkallas av Konsumentverket, skriver förvaltningsmyndigheten i ett . Samtidigt befarar man att tiotusentals svenskar kan ha farliga flytvästar i sin ägo.
Fritid • Publicerad 2 juli 2021
Konsumentverket uppmanar båtfarare att kolla upp sin flytväst.
Konsumentverket uppmanar båtfarare att kolla upp sin flytväst.Foto: Hasse Holmberg/TT

Sedan 2019, efter beslut från EU-kommissionen, måste uppblåsbara flytvästar ha säkrade gaspatroner. En urgängad gaspatron resulterar i att flytvästen inte blåses upp när den hamnar i vattnet och den uppfyller därmed inte sin funktion.

I en marknadskontroll genomförd av Konsumentverket 2020 såg man att endast en av tio granskade västar levde upp till de nya kraven. Tillverkarna av de övriga nio västarna uppmanade sina kunder att kontakta återförsäljarna för att få de inköpta västarna åtgärdade.

Annons

Konsumentverket har nu följt upp återkallelserna med företagen och har alltså kommit fram till bedömningen att tiotusentals västar finns kvar i svenska hem och båtar.

Västarna kan vara direkt livsfarliga och Konsumentverket råder alla som har en uppblåsbar flytväst hemma att kolla upp om den har återkallats innan användning.

På Konsumentverkets hemsida finns en lista över de flytvästar som återkallats.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons