Annons
Nyheter

Tusentals övergrepp i katolska kyrkan

Mer än tusen personer har utsatts för sexuella övergrepp av präster och andra inom den katolska kyrkan i Schweiz, enligt en ny studie.
"Det är toppen av isberget," säger en av forskarna.
Schweiz • Publicerad 13 september 2023
En ny studie visar att mer än tusen personer har utsatts för sexuella övergrepp i den katolska kyrkan sedan 1950. Arkivbild.
En ny studie visar att mer än tusen personer har utsatts för sexuella övergrepp i den katolska kyrkan sedan 1950. Arkivbild.Foto: Urs Flueeler/AP/TT

Studien som lades fram på tisdagen sträcker sig från 1950 och ger en inblick i de sexuella övergrepp och trakasserier som pågått i årtionden.

De två historikerna bakom rapporten från Zürich universitet avslöjar att de flesta övergreppen inte har rapporterats. Därtill har dokument förstörts för att röja information.

Annons

Enligt forskarna har "kyrkoledare ignorerat, dolt eller förminskat de flesta fall av sexuella övergrepp som analyserats fram till 2000-talet".

"Det är utan tvekan bara toppen av isberget," säger professor Marietta Meier i ett utlåtande.

Vidare framgår att mer än hälften av offren, 56 procent, var pojkar eller män medan 39 procent var flickor eller kvinnor, övriga fem procent har inte identifierats med kön.

74 procent av offren var barn.

"Det här har sysselsatt oss under en lång tid och vi är bedrövade och skäms över detta", sade Renata Asal-Steger, ordförande för Schweiz romersk-katolska centralkonferens i ett utlåtande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons