Annons

Tusentals törstiga dromedarer ska skjutas

Australien • Publicerad 7 januari 2020
Ranchägare i Australien som jagar och fångar en dromedar. Dromedarerna infördes i Australien på 1880-talet och förvildade djur förökade sig snabbt. Arkivbild
Ranchägare i Australien som jagar och fångar en dromedar. Dromedarerna infördes i Australien på 1880-talet och förvildade djur förökade sig snabbt. ArkivbildFoto: AP/TT

Torkan har lett till stora problem med vilda dromedarer som letar vatten i den australiska delstaten South Australia. Därför kommer upp till 5 000 av de stora kameldjuren att skjutas från helikopter den kommande veckan.

Beslutet har fattats av de styrande i området Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) i som i huvudsak bebos av urbefolkningen aboriginer.

Annons

Dromedarerna förstör vegetationen och utgör också en fara när de letar sig in i samhällen i jakt på vatten. Kadaver av döda djur har även förorenat viktiga vattentäkter, säger en talesman för delstatens miljö- och vattenmyndighet (Dew) till australiska tv-kanalen ABC.

Myndigheten beräknar att det finns 10 000 vilda dromedarer i området. Nu ska populationen halveras.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons