Annons
Nyheter

Tusentals unga skadas på jobbet

De senaste fem åren har cirka 25 000 unga anmält att de skadats på jobbet så allvarligt att de blivit sjukskrivna.
Snickaren Lotta Jepsen Sjölander fick en spik genom handen.
Ekonomi • Publicerad 17 juni 2021
Varje år skadas tusentals unga i arbetsplatsolyckor.
Varje år skadas tusentals unga i arbetsplatsolyckor.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

– Jag hade lite för bråttom med spikpistolen den dagen, säger Lotta Jepsen Sjölander som var 25 år och arbetade ensam på ett sommartorp.

En av spikarna träffade en skruv och studsade in genom pekfingret och långfingret på hennes vänsterhand. Plötsligt stod hon där ensam och chockad med blodet från strömmande från fingrarna.

Annons

– Det gjorde ont och jag var ute på landet och visste inte vart jag borde bege mig. Men jag körde mig själv till en vårdcentral och så fick läkarna dra ut spiken, säger hon.

Det var en hård läxa.

– Håll inte vänsterhanden nära när du spikar. Ha inte bråttom. Och jobba helst inte själv.

Vill inte bråka

Lotta Jepsen Sjölander tror att många unga har svårt att att kräva att slippa jobba ensamma.

– Jag började arbeta som 19-åring. Jag minns inte att vi pratade om säkerhet då, det var bara att sätta igång och jobba. Och man vill ju visa framfötterna och inte vara besvärlig när man är ny, säger hon.

Hon har blivit mer medveten om riskerna. Om vibrationer, tunga lyft och stukade fötter, byggdamm och skräp i ögonen.

– Folk använder mask alldeles för lite.

Hennes bästa råd till unga kollegor:

– Jobba inte själv. Du ska ha en kollega i närheten hela tiden, någon som kan ge råd och varna för risker du inte själv tänkt på.

Kräva stöd

Men om arbetsgivaren inte går med på det?

Annons

– Prata med facket. I värsta fall överväg att säga upp dig. Du ska leva och jobba även när du är sextio.

Förra året anmäldes drygt 4 500 arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro bland unga under 25. Det borde vara mycket färre, tycker Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

– Ingen ska behöva bli sjuk eller skadas på jobbet. Alla ska hålla arbetslivet ut, det är den enda rimliga ambition vi kan ha, säger hon.

Arbetsskadorna har minskat mycket de senaste decennierna. Men ungdomar är extra drabbade, särskilt unga män. Branscher som sticker ut är bygg, vård, tillverkning, handel, och hotell- och restaurang.

Hot syns inte

– Många risker syns inte, som hot och våld, som är vanligast i handeln. Och risken att bli smittad av corona syns inte alls, säger Erna Zelmin-Ekenhem och påminner om att unga inte är vaccinerade.

Drygt 1 100 arbetssjukdomar bland unga anmäldes 2020. Det är en fördubbling jämfört med tidigare år, mycket beroende på corona.

Den som är ny kan till exempel behöva veta hur man gör för att belasta kroppen rätt från början eller minska smittorisken.

– Be om en bra introduktion. Det kan kanske vara svårt att be om när man är ung. Men du bör absolut få en genomgång av vilka risker som finns på just din arbetsplats och hur du ska hantera dem. Det har du rätt till, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

Fakta

Vanliga olyckor på jobbet bland unga 16-24 år från 2016 till hittills 2021.

Unga kvinnor

· Belastningsolycka: 1 958

· Fall: 1 766

· Förlorad kontroll över transportmedel: 1 111

· Våld och hot: 1 031

Unga män

· Belastningsolycka: 2 423

· Fall: 2 269

· Förlorad kontroll över transportmedel: 1 996

· Våld och hot: 563

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons