Annons
Nyheter

Tusentals blev utan el i Västerbotten

Elavbrott • Publicerad 10 juli 2021
Sorsele i Västerbotten var en av de orter som drabbades av strömavbrottet. Arkivbild.
Sorsele i Västerbotten var en av de orter som drabbades av strömavbrottet. Arkivbild.Foto: Anna Simonsson / SvD / TT

Tusentals hushåll i Västerbotten blev utan el hela lördagen sedan det brunnit i ett ställverk i Storuman. Vid tiotiden på förmiddagen var 6 500 kunder utan el och vid 18-tiden saknade fortfarande 4 600 kunder ström. En timme senare var dock felet avhjälpt, enligt Vattenfall.

– Det har varit svårt att åtgärda eftersom det är ett omfattande problem där vi har behövt kalla in särskilda specialister. Antalet utan el har minskat successivt genom att vi kopplat om strömmen men då det rör sig om så stora geografiska områden blir det extra besvärligt, säger Heidi Stenström, pressekreterare på Vattenfall, till TT.

Annons

Inledningsvis brann det med öppna lågor i ställverket. Räddningstjänsten kunde släcka branden men skadorna blev omfattande. Bland de orter som drabbades fanns Storuman, Sorsele och Blattnicksele.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons