Annons
Nyheter

Tusentals protesterade mot vaccinpass

Manifestationer mot vaccinpass och restriktioner hölls under lördagen i Stockholm och Göteborg.
I Stockholm samlades mellan 8 000 och 9 000 demonstranter på Sergels torg efter att ha tågat från Norrmalmstorg.
Coronaviruset • Publicerad 22 januari 2022
Vaccinmotståndare samlades på Norrmalmstorg i Stockholm och tågade därefter längs Hamngatan till Sergels torg.
Vaccinmotståndare samlades på Norrmalmstorg i Stockholm och tågade därefter längs Hamngatan till Sergels torg.Foto: Fredrik Persson/TT
Komikern Peter Wahlbeck talade vid Sergels torg under lördagens manifestation mot vaccinpass.
Komikern Peter Wahlbeck talade vid Sergels torg under lördagens manifestation mot vaccinpass.Foto: Fredrik Persson/TT
Vaccinmotståndare samlades i centrala Göteborg på lördagen.
Vaccinmotståndare samlades i centrala Göteborg på lördagen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Drygt 18 000 personer hade anmält sig till demonstrationen i centrala Stockholm, som organiserades av organisationen Frihetsrörelsen. Polistillståndet gällde dock bara 3 000 personer, med anledning av den centrala platsen.

Demonstranterna i Stockholm samlades vid 14-tiden på Norrmalmstorg och tågade därefter längs Hamngatan till Sergels torg där flera personer höll tal.

Annons

På plats med en banderoll fanns bland annat representanter från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Även flaggor från Piratpartiet syntes på torget bland äldre, barnfamiljer och människor klädda i ironiska foliehattar.

Polis på plats på Sergels torg uppskattar antalet demonstranter till mellan 8 000 och 9 000, skriver Expressen. Många skanderade "Ja till frihet, nej till vaccinpass".

Vid 16-tiden började folksamlingen lösas upp, och enligt polisen kunde manifestationen genomföras utan ordningsstörningar.

– Det har gått lugnt till, och vi har inga ingripanden från vår sida, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

"Fri vilja"

En av deltagarna, 49-åriga Lucy, säger till TT:s utsände att hon var där för att protestera mot det grupptryck hon anser följer med vaccinpassen.

– Jag vill att folk ska vakna upp och inse att de har en fri vilja att bestämma över sina egna liv, säger hon.

TT: Vissa menar på att vaccinpass minskar smittspridning, och det är ju inte obligatoriskt att vaccinera sig. Vad säger du om det?

– Men smittspridningen ökar ju ändå, trots att folk vaccinerar sig, det finns det ju otaliga bevis på.

TT: Man kan tänka sig att det sprider sig i mindre takt än det gjort annars?

– Jag tycker att folk ska ha friheten att välja om de vill ta sprutor och grejer, och inte känna grupptryck eller fatta beslut utifrån rädsla.

Saknar tillstånd

Annons

I Göteborg samlades demonstranter på Gustaf Adolfs torg klockan 15, för att därefter tåga längs Kungsportsavenyn till Götaplatsen.

Som mest mellan 3 000 och 4 000 personer uppskattas ha deltagit i demonstrationståget, uppger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Till skillnad från demonstrationen i Stockholm saknade samlingen i Göteborg tillstånd. Polisen hade dock beredskap för en demonstration och förstärkte sin närvaro i stadens centrala delar. Trots avsaknaden av tillstånd fanns aldrig några planer på att stoppa demonstrationen.

– Det ska mycket till innan vi gör det. Då ska det vara ordningsstörningar med risk för brott och skadegörelse. Är det lugnt och fridfullt och de gör som vi anmanar dem att göra går det av stapeln utan ingripande från vår sida, säger Christer Fuxborg.

Demonstrationen ska enligt Fuxborg ha gått lugnt till.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons