Två av tre mäklare vill införa bindande bud

Ekonomi • Publicerad 14 oktober 2019
Bud vid bostadsaffärer bör bli bindande, anser 63 procent av Mäklarsamfundets medlemmar i enkät. Arkivbild.
Bud vid bostadsaffärer bör bli bindande, anser 63 procent av Mäklarsamfundets medlemmar i enkät. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bud vid bostadsaffärer bör bli bindande, anser 63 procent av Mäklarsamfundets medlemmar i enkät, rapporterar Dagens Nyheter.

I en bostadsaffär är du sällan säker förrän båda parter har skrivit på. Budgivaren kan hoppa av affären, och säljaren kan sälja till någon som inte lagt bud. Det vill nu två av tre mäklare i samfundet ändra på.

– En del känner oro för det och det gäller för båda sidor av affären, säger samfundets vd Björn Wellhagen till tidningen.

Han lyfter att det finns både för- och nackdelar med att införa bindande bud. Fördelen är att det bör leda till fler budgivare som faktiskt är intresserade av att köpa bostaden och har de ekonomiska förutsättningarna för att klara affären.

Men för köparen kan det bli dyrt att dra sig ur en budgivning eftersom köparen då skulle riskera att få betala skadestånd.

Av de 750 mäklare som deltog i enkäten var 16 procent av de tillfrågade negativt inställda till bindande bud, medan 21 procent var neutrala.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.