Annons

Två avhopp från fransk akademi

Litteratur • Publicerad 7 januari 2020

En författare som Michel Tournier gjorde hela 39 år som ledamot i franska Goncourt-akademien. Nu har akademien, som bland annat delar ut Goncourtpriset – Frankrikes finaste litteraturpris – på kort tid drabbats av två avhopp, uppger Le Monde. För en månad förklarade dess ordförande, kulturjournalisten Bernard Pivot, 84 år, att han ville "återfå ett fritt och fullt utnyttjande av sin tid".

Den franska författaren Virgine Despentes meddelar i sin tur att hennes tid inte räcker till för de månader av läsning som krävs för att kunna utse Goncourt-pristagarna. Despentes, just nu Sverigeaktuell med den tredje boken i serien om Vernon Subutex, skriver i ett brev till akademien att hon flyttar till Barcelona och att hon vill prioritera sina egna skrivprojekt.

När hon för fyra år sedan blev vald och tackade ja överskattade hon sin egen arbetskapacitet samtidigt som hon underskattade den insats som uppdraget kräver. Goncourt-akademien i sin tur meddelar att man är "mycket fäst vid hennes varma personlighet" men att man har förståelse för hennes vägval.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons