Löfven pressades om välfärden

Oppositionen angrep regeringen för att satsa för lite på välfärden i SVT:s partiledardebatt.
Attacken kom både från höger och vänster.
Politik • Publicerad 13 oktober 2019
Stefan Löfven (S), Per Bolund (MP), Annie Lööf (C), Nyamko Sabuni (L), Ebba Busch Thor (KD), Jonas Sjöstedt (V), Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) under söndagens partiledardebatt i SVT.
Stefan Löfven (S), Per Bolund (MP), Annie Lööf (C), Nyamko Sabuni (L), Ebba Busch Thor (KD), Jonas Sjöstedt (V), Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) under söndagens partiledardebatt i SVT.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Samtliga oppositionspartier, M, KD, SD och V, vill i sina budgetmotioner höja de generella statsbidragen till kommunerna mer än regeringen föreslår.

– Socialdemokraterna är garanten för att det alltid är välfärden som prioriteras, sade dock statsminister Stefan Löfven i ett inlägg.

Det provocerade Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt som menade att S bara är garanten för att genomföra Centerns och Liberalernas politik. Han syftade på samarbetet mellan C, L och regeringen som bland annat innebär att värnskatten för höginkomsttagare tas bort nästa år.

– Du stängde dörren till V och nu sitter du och sänker skatten för de som tjänar mest, sade Sjöstedt.

Efter debatten tyckte Löfven att oppositionspartierna försöker ta billiga poänger när de kritiserar regeringen för att han tagit bort värnskatten.

– Det olustiga här är ju att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för ett år sedan ville ta bort värnskatten, nu låter det som om "det kan man inte göra". Man måste stå för något, säger Löfven.

Oavsett regeringsalternativ hade värnskatten tagits bort enligt statsministern.

Blev upprörd

Centerns Annie Lööf gick till mot attack och pekade på att V släppte fram Löfven som statsminister väl medveten om att slopad värnskatt fanns på hans agenda.

Sjöstedts motivering till att han stoppade Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister skapade stor upprördhet.

– Jag såg till att det här gänget inte fick makten, det är jag stolt över. Därför att de har en ännu mer högervriden politik. Jag vill inte ha den öppna rasismen som skulle komma med dem, sade Sjöstedt.

KD-ledaren Ebba Busch Thor protesterade högljutt och undrade om Sjöstedt menar att Sverige skulle ha blivit rasistiskt.

– Det är en ganska allvarlig anklagelse.

SD-ledaren Jimmie Åkesson lämnade sin plats och såg ut att lämna studion. Men han kom tillbaka och erbjöds att replikera på Sjöstedts påstående.

– Han kommer inte att ändra sig. Han håller på så här i varenda debatt, sade Åkesson.

Moderatledaren Ulf Kristersson sade efter debatten att han är trött på spelsnacket och "vem tar vem och vem som kan säga mest otrevliga saker om varandra".

– Jag tycker att det fanns en grundton här, vi pratar om riktiga sakfrågor, fler borde ägna sig åt det än spel, sade Kristersson.

"Inte kris och kaos"

Tidigare i debatten hade SD-ledaren drabbat samman med C-ledaren Annie Lööf. Han kritiserade regeringens budget som C varit med och förhandlat fram.

– Ni satsar inte ens hälften av vad kommunerna väntas behöva, sade Åkesson.

Moderatledaren Ulf Kristersson tog också upp kommunernas problem.

– Två saker behövs mer än något annat. Pengar och poliser, sade han.

KD-ledaren Ebba Busch Thor angrep Löfven för att vårdköerna växer.

– Du kan inte nämna en enda reform som minskat köerna, sade hon.

Löfven medgav att det är ett "allvarligt läge" i landstingen.

– Men beskriv det inte som att det är kris och kaos, för det är det inte, sade han.

Löfven pekade på att regeringen satsar resurser bland annat på mer per personal och på att utbilda personal.

Två debutanter

Tv-debatten hade två debutanter: Liberalernas ledare Nyamko Sabuni och Miljöpartiets språkrör Per Bolund. Båda tyckte själva att de klarade sig bra, men Sabuni upplevde debatten som för styrd.

Sabuni fick chansen att testa sin debattförmåga i en duell om migrationspolitiken med V-ledaren Jonas Sjöstedt. Hon anklagade V för att inte respektera asylrätten. L-ledaren menade att V vill att alla ska få stanna, även de som inte har asylskäl.

– Den som inte har asylskäl måste lämna landet, sade hon.

Sjöstedt kontrade med att L är med och skapar kaos i invandringen genom att stödja dagens regler för arbetskraftsinvandring.

– Det är fritt fram att ta hit arbetskraftsinvandrare och utnyttja dem, sade han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.