Annons
Nyheter

Två gripna i England efter gisslandrama i USA

Två tonåringar har gripits i England i samband med utredningen av gisslandramat i en synagoga i Texas i USA, där en gisslantagare dödades.
USA/Storbritannien • Publicerad 17 januari 2022
Synagogan i Colleyville i Texas där ett gisslandrama utspelade sig i helgen.
Synagogan i Colleyville i Texas där ett gisslandrama utspelade sig i helgen.Foto: Brandon Wade/AP/TT

Gisslantagaren, en 44-årig man, var brittisk medborgare och ska ha anlänt till USA för två veckor sedan, rapporterar BBC. Polisen i Manchester uppger att två tonåringar har gripits "som en del av en pågående utredning" om gisslandramat och att de hålls frihetsberövade och ska förhöras.

Gisslantagarens bror bekräftar gärningsmannens död i ett uttalande på Blackburns muslimska samfällighets Facebooksida. Han ber om ursäkt till gisslan och säger att hans bror led av psykisk ohälsa.

Annons

Det var i lördags som fyra personer, däribland en rabbin, togs som gisslan i en synagoga i Colleyville utanför storstäderna Dallas och Fort Worth. Han krävde att en pakistansk forskare som avtjänar ett långt fängelsestraff för mordförsök på amerikanska soldater i Afghanistan skulle släppas fri.

Efter tio timmars belägring stormade en insatsstyrka synagogan och gärningsmannen dödades. Gisslan klarade sig oskadd.

USA:s president Joe Biden beskrev i söndags gisslandramat som ett terrordåd.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons