Annons
Nyheter

Landssorg i Turkiet medan dödstalen stiger

Förödande ödeläggelse och ofattbart många dödsoffer. Hittills har över 3 800 personer bekräftats döda efter jordskalven i sydöstra Turkiet och norra Syrien. Men katastrofens omfattning är än så länge omöjlig att överblicka.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har utlyst sju dagars landssorg.
Turkiet • Publicerad 6 februari 2023
Räddningsarbete vid raserade bostadshus i den syriska orten Harem, nära gränsen till Turkiet.
Räddningsarbete vid raserade bostadshus i den syriska orten Harem, nära gränsen till Turkiet.Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT
En man söker igenom rasmassor i Diyarbakir i Turkiet efter nattens kraftfulla skalv.
En man söker igenom rasmassor i Diyarbakir i Turkiet efter nattens kraftfulla skalv.Foto: Depo Photos via AP/TT
Harem, Syrien. Orten i rebellkontrollerat område nära Turkiet har drabbats hårt av skalven, med hela kvarter som har förstörts.
Harem, Syrien. Orten i rebellkontrollerat område nära Turkiet har drabbats hårt av skalven, med hela kvarter som har förstörts.Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT
En människa räddas ur rasmassorna som återstår av ett flerfamiljshus i den turkiska staden Adana.
En människa räddas ur rasmassorna som återstår av ett flerfamiljshus i den turkiska staden Adana.Foto: IHA/AP/TT
Det första och starkaste skalvet skedde strax efter klockan 04 lokal tid följt av en lång rad efterskalv.
Det första och starkaste skalvet skedde strax efter klockan 04 lokal tid följt av en lång rad efterskalv.Foto: Johan Hallnäs/TT
Räddningsarbete i ett drabbat bostadskvarter i Diyarbakir.
Räddningsarbete i ett drabbat bostadskvarter i Diyarbakir.Foto: Mahmut Bozarsan/AP/TT

"Vi har utlyst sju dagars landssorg. Vår flagga kommer att vaja på halv stång till solnedgången på söndag, på alla våra nationella och utländska representationer", skrev Erdogan på sociala medier på måndagskvällen.

Beskedet kom medan räddningsarbetet ännu pågick. Och varje timme räknades dödstalen upp. Klockan 22.50 svensk tid kom kom en officiella uppdateringen från Turkiet om att minst 2 379 dödsfall bekräftas och 14 483 skadade.

Annons

I Syrien har mer än 1 440 människor bekräftats döda. Det officiella beskedet kom sent på måndagskvällen. Men då hade räddningsarbetare inte kunnat söka igenom stora delar av rasmassor och inte nått fram till drabbade småorter och byar.

Det första och starkaste skalvet skedde strax efter klockan 4.17 lokal tid (2.17 svensk tid) med en magnitud som uppmätts till 7,8.

Flera efterskalv

Skalvet raserade byggnader och drog med sig skada och död. Sedan fortsatte det.

Minst 50 efterskalv har registrerats, enligt vissa mätningar så många som 145.

Ett halvt dygn senare, klockan 11.30, skedde ytterligare ett kraftigt skalv med magnitud på 7,5. Förstörelsen fullbordades på många platser, där byggnader och andra konstruktioner inte är byggda att klara av kraftiga jordbävningar.

Den officiella turkiska siffran är drygt 5 600 totalförstörda byggnader, många av dem flervåningshus.

Regn och snö föll över de drabbade områdena, temperaturen var vid fryspunkten och snöbyar drog in.

Epicentrum för det stora skalvet under natten var omkring 20 kilometer från den turkiska provinshuvudstaden Gaziantep och 26 kilometer från staden Nurdagi som ligger i den sydöstra delen av landet. Lite längre norrut, i staden Kahramanmaras, har hela kvarter lagts i ruiner.

Stora kranar

Runt 30 mil öster om epicentrum, i staden Diyarbakir, pågår räddnings- och sökinsatser med stora kranar.

– Sju av mina familjemedlemmar finns under rasmassorna, säger invånaren Muhittin Orakci till AFP.

Annons

– Min syster och hennes tre barn är där. Och hennes make, hennes svärfar och hennes svärmor.

I krigshärjade Syrien var rapporterna först mer sporadiska. Men storstaden Aleppo drabbades svårt, en stad som redan till stora delar låg i ruiner efter att ha varit skådeplats för några av de värsta striderna under inbördeskriget. Även Hama, som ligger längre söderut, drabbades.

Miljoner redan på flykt

I Syriens nordvästra hörn har rebellstyrkor som stöds av Turkiet upprättat ett separat styre sedan flera år tillbaka. Uppemot fyra miljoner syriska internflyktingar beräknas ha sökt skydd där, i ett område där såväl bostäder som vårdsystem bedöms vara bristfälliga.

De rebellstyrda myndigheterna beskrev tidigt situationen som katastrofal. Den oppositionella hjälporganisationen Vita hjälmarna meddelar att "hundratals familjer fortfarande sitter fast".

Regimkontrollerade myndigheter i Syrien vände sig till omvärlden för att få akut hjälp.

"Syrien vädjar till FN:s medlemsländer … Internationella rödakorskommittén och andra humanitära grupper att stödja de insatser som görs att möta den förödande jordbävningen."

Hjälp utlovas

Skalvet kändes i Libanons huvudstad Beirut och i Syriens huvudstad Damaskus i landets sydvästra del, och märktes även i Egyptens huvudstad Kairo. Grönlands seismologiska institut säger att skalvet kändes på öns östkust.

EU, USA, Storbritannien, Japan, Ryssland och till och med Ukraina har lovat skicka den hjälp de kan till de drabbade områdena.

Sveriges utrikesdepartement hade på måndagen inte några uppgifter om att svenskar kommit till skada i samband med jordbävningen.

Omkring 400 svenskar har hos UD registrerat att de befinner sig i Turkiet. Ett tiotal av dem har angett att uppehåller sig i de drabbade områdena.

Annons

"Generalkonsulatet i Istanbul bedömer att antalet svenskar i dessa områden sannolikt är högre, uppskattningsvis 100–200 personer", skriver UD i ett mejl till TT.

Fakta: Jordskalv i Turkiet

Turkiet drabbas återkommande av jordbävningar, flera av dem med allvarliga följder.

Landet utgör i princip en egen ovanligt liten tektonisk platta, den så kallade anatoliska plattan, som den arabiska tektoniska plattan nu har tryckt på i nordöstlig riktning.

År 1999 skakade ett förödande jordskalv Izmit i västra Turkiet och över 17 000 människor miste livet.

2011 drabbades städerna Van och Ercis i östra Turkiet av en jordbävning som krävde minst 523 dödsoffer.

I september 2019 drabbades Istanbul av ett skalv på 5,7 som fick människor att fly ut på gatorna. Experter har länge varnat för att ett stort skalv skulle kunna ödelägga 15-miljonersstaden, som är belägen vid en känd förkastningsspricka med stor risk för jordbävningar.

Källor: AFP och Reuters

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons