Annons
Nyheter

Åtta saknas efter husras i Marseille

Åtta personer saknas efter att ett fyravåningshus kollapsat till följd av en misstänkt explosion i den franska hamnstaden Marseille.
Räddningsarbetet försvåras av svårsläckta bränder i rasmassorna.
Frankrike • Publicerad 9 april 2023
Runt 100 brandmän deltar i söndagens räddningsinsats i Marseille.
Runt 100 brandmän deltar i söndagens räddningsinsats i Marseille.Foto: Bishr El Touni/AP/TT
Räddningstjänsten arbetar med att släcka branden i ruinerna av ett fyravåningshus i Marseille i Frankrike som kollapsade natten mot söndagen.
Räddningstjänsten arbetar med att släcka branden i ruinerna av ett fyravåningshus i Marseille i Frankrike som kollapsade natten mot söndagen.Foto: AP/TT

Fem personer i grannhusen skadades när byggnaden rasade. Orsaken är oklar men kan vara en gasexplosion. Flera vittnen uppger att de väcktes av en hög smäll under natten mot söndagen.

– Jag sov och det var en enorm smäll som fick rummet att skaka. Väldigt snart kunde vi känna en stark gaslukt, som sedan hängde kvar ända in på morgonen, säger grannen Saveria Mosnier till AFP.

Kan finnas dödsoffer

Annons

Borgmästare Benoît Payan varnade tidigt för att det kan finnas dödsoffer.

Under ett besök vid olycksplatsen säger inrikesminister Gérald Darmanin att det är oklart hur många som befann sig i huset när det rasade samman. Men det fanns på söndagskvällen fortfarande åtta personer som myndigheterna inte kunnat få tag i.

– Vi vet inte om de är vid liv eller döda, säger han till reportrar.

Bara sten och bråte återstår av huset, men på grund av den svårsläckta brand som tidigt bröt ut i rasmassorna har det inte gått att genomsöka platsen ordentligt. Omkring 100 brandmän deltar i arbetet. Elden uppges vara "extremt svår" att kontrollera.

– Elden hindrar oss från att skicka in hundar och sökteam för att hitta fler personer som kan finnas under rasmassorna, säger borgmästare Benoît Payan.

180 evakuerade

Räddningsarbetet kompliceras också av att intilliggande hus delvis kollapsat. Åtta personer som flytt ut på en takterrass fick undsättas med stege, och totalt runt 180 personer har evakuerats från sina hem på gatan.

President Emmanuel Macron tackar i ett inlägg på Twitter brandmännen och räddningsarbetarna och säger att han tänker på de berörda.

Åtta personer omkom i Marseille 2018 när två förfallna byggnader i arbetarstadsdelen Noailles rasade. Händelsen satte skarpt ljus på stadens på vissa håll undermåliga bostadsstandard.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons