Annons
Nyheter

Två unga mordmisstänkta häktas på nytt

Två av de fyra ungdomarna misstänkta för inblandning i mordet på en taxichaufför i Enköping i april, och som frisläpptes tidigare under dagen, häktas nu på nytt efter ett beslut av hovrätten, rapporterar P4 Uppland.
Brott • Publicerad 12 juli 2023
Ungdomar misstänkta för mord på en taxichaufför omhäktas nu. Arkivbild.
Ungdomar misstänkta för mord på en taxichaufför omhäktas nu. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sedan 2021 finns en tidsgräns som innebär att personer under 18 år inte får sitta häktade längre än tre månader, men det finns undantag om synnerliga skäl finns, rapporterar UNT.

– Jag vill överskrida tremånaders-fristen då jag menar att det finns synnerliga skäl, säger Moa Blomqvist, åklagare, till tidningen.

Annons

– Jag är glad för bifall, men det är olyckligt att två av dem är på fri fot, tillägger hon.

Under onsdagseftermiddagen släpptes fyra av de fem ungdomar som suttit häktade på fri fot. De fyra är i åldrarna 15–17 år. Den femte personen, en 18-åring, har omhäktats av Uppsala tingsrätt. Misstankarna mot samtliga fem kvarstår, rapporterar UNT.

Åklagaren yrkade på att samtliga fem skulle omhäktas och pekade på risker för att utredningen annars skulle försvåras. Men den risken är inte tillräcklig för de fyra, enligt rätten.

– Man har kunnat utföra utredningsåtgärder och säkrat bevisning medans de har varit frihetsberövade. Rimligen har kollisionsrisken, som vi kallar det för, minskat under den här tiden, sade rådman Markus Tengblad tidigare till UNT.

Det var i april i år som en 26-årig taxichaufför anmäldes saknad. En vecka senare hittades han död i ett naturreservat i Enköpings kommun. Ungdomarna häktades i april respektive maj på sannolika skäl misstänkta för mordet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons