Annons
Nyheter

Twitter märker BBC som "statsfinansierat"

Twitter backar och tar bort stämpeln "statsanknutet" på kontot för det amerikanska public service-bolaget NPR. I stället får bolaget stämpeln "statligt finansierad media", som även BBC mot sin vilja märkts som.
Storbritannien/USA • Publicerad 10 april 2023
Arkivbild på Twitters kontor i San Francisco.
Arkivbild på Twitters kontor i San Francisco.Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Märkningen av BBC-kontot kommer samtidigt som Twitter backat från beslutet att i förra veckan ha stämpla det amerikanska public service-bolaget NPR som "statsanknutet".

NPR, som säger sig arbeta helt oberoende USA:s regering, har liksom BBC nu i stället tilldelats markeringen "statligt finansierad media".

Annons

Märkningarna länkar till Twitters policy-sajt, där någon vidare förklaring till märkningen inte nämns.

Däremot fastslås att "statsanslutna mediekonton" definieras som medier "där staten utövar kontroll över det redaktionella innehållet genom ekonomiska resurser, direkta eller indirekt politiska påtryckningar och/eller kontroll över produktion och distribution”.

BBC har kontaktat Twitter för ett förtydligande.

"BBC är, och har alltid varit, oberoende. Vi finansieras av den brittiska allmänheten genom licensavgiften", skriver public service-bolaget i en kommentar.

BBC får därtill i och för sig över 90 miljoner pund från regeringen för att driva BBC World Service, som riktar in sig i huvudsak på en icke-brittisk publik, skriver BBC.

Märkningen gäller twitterkontot @BBC, som för det mesta marknadsför bolagets tv och radio-produktioner. Nyhetskonton som @BBCNews bär för tillfället inte samma märkning.

NPR har tidigare uppgett att de får mindre än en procent av sin årliga budget från den amerikanska staten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons