Nyheter

Tysk skolstart trots andra våg av smitta

I Tyskland börjar nu ett nytt läsår. För många elever innebär det att de går till skolan för första gången sedan i mars.
Men antalet smittade av covid-19 stiger i landet och beslutet att öppna skolorna på nytt får kritik.
Tyskland • Publicerad 3 augusti 2020
Elever i tyska Mecklenburg-Vorpommern tillbaka i skolan under måndagen.
Elever i tyska Mecklenburg-Vorpommern tillbaka i skolan under måndagen.Foto: Bernd W'stneck/AP/TT

Mecklenburg-Vorpommern var första delstat att slå upp skoldörrarna. Delstatens utbildningsminister Bettina Martin (SPD) förespråkar munskydd utanför klassrummet, men när skolorna öppnade igen på måndagen behövde varken lärare eller elever täcka näsa och mun.

Munskyddets vara eller inte vara är en av de stora frågorna inför skolstarten.

Splittring om munskydd

Flera delstater, som Berlin, Bayern och Baden-Württemberg, har meddelat att det blir obligatoriskt i skolbyggnaderna, men inte under undervisningen. I bland annat Nordrhein-Westfalen talar man om frivillig maskanvändning och på andra ställen, som Hessen och Sachsen, är det upp till skolorna att avgöra.

Tysklands utbildningsminister Anja Karliczek uttalade sig i söndags för munskydd i skolan "om delstaterna vill göra avkall på avståndsreglerna för att skollokalerna annars bara skulle tillåta begränsad undervisning", sade hon till Welt am Sonntag.

I Tyskland ser man nu en andra våg av virussmitta och många ifrågasätter det kloka i att öppna skolorna.

Bland lärare och föräldrar finns stor skepsis, att reglerna för att förhindra smittspridning skiljer sig åt mellan delstaterna ses som ett problem och många ställer sig frågande till hur det ska fungera i praktiken.

Brist på lärare

Lärarförbundet pekar på att det förmodligen inte finns tillräckligt med lärare för att bedriva undervisning på plats i skolorna, eftersom upp emot 20 procent av kåren kan tillhöra en riskgrupp som måste tänka på att hålla avstånd. Förbundets ordförande Heinz-Peter Meiniger pekar bland annat på att anvisningarna om att regelbundet vädra klassrummen kan bli svåra att följa.

– På flera skolor kan fönstren av säkerhetsskäl bara öppnas till en smal spalt, säger han till Deutschlandfunk.

Även från politiskt håll kommer kritik.

De grönas partiledare Katrin Göring-Eckhart anser att skolorna till stor del är dåligt förberedda på att ställa om till digital undervisning vid en ny skolstängning och kräver en krisplan för en digital offensiv i skolorna.

Fakta: Skolstart och säkerhet

Det tyska skolåret 20/21 börjar mellan den 3 augusti och 14 september, beroende på delstat. Undervisningen ska till stor del ske som vanligt, men coronapandemin kräver hygienföreskrifter och säkerhetsåtgärder. De skiljer sig från delstat till delstat, men några av dem är:

Undervisning i fasta grupper så att eleverna blandas med varandra så lite som möjligt.

Munskydd i skolans lokaler och på skolgården, men inte under undervisningen.

Ingen sång eller musicerande på blåsinstrument i gemensamma utrymmen inomhus.

Elever som kan visa läkarintyg på att de tillhör en riskgrupp kan även i fortsättningen studera hemifrån.

Regelbundna gratis coronatester för skolanställda.

Källa: tageschau.de

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.