Annons
Nyheter

Tysk syn på framtiden ljusnar något

Ekonomi • Publicerad 12 september 2023
Ser tyska investerare ett ljus i slutet av tunneln? Arkivbild.
Ser tyska investerare ett ljus i slutet av tunneln? Arkivbild.Foto: Michael Probst AP/TT

Tyska investerare och analytiker syn på framtiden ser ut att ljusna något. Det visar ett färskt index från forskningsinstitutet Zew.

Det så kallade Zew-indexet för september steg till minus 11,4, från minus 12,3 i augusti. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till minus 15, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Annons

Ett delindex med fokus på synen på nuläget föll till minus 79,4 från minus 71,3 i augusti. Där låg förväntningarna på minus 75,5.

Zew-institutet frågar regelbundet 200 tyska investerare och analytiker om deras syn på ekonomin de kommande sex månaderna.

Den tyska ekonomin har kämpat i rejäl motvind den senaste tiden. Såväl Internationella valutafonden (IMF) som EU-kommissionen har skrivit ned sina tillväxtprognoser för Europas största ekonomi.

För hela 2023 väntas tysk BNP minska 0,3 procent. Därmed är Tyskland det enda land i G7 där en minustillväxt spås. Återhämtningen i Tyskland 2024 kommer enligt bedömare i en Bloomberg-enkät att stanna på 0,8 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons