Annons
Nyheter

Tyska AFD kallar EU "misslyckat projekt"

Tyskland • Publicerad 6 augusti 2023
Maximilian Krah toppar AFD:s lista inför valet till EU-parlamentet nästa år. Här svarar han på frågor från journalister efter partikonventet i Magdeburg.
Maximilian Krah toppar AFD:s lista inför valet till EU-parlamentet nästa år. Här svarar han på frågor från journalister efter partikonventet i Magdeburg.Foto: Klaus-Dietmar Gabbert/AP/TT

Ytterhögerpartiet AFD i Tyskland kallar EU för "ett misslyckat projekt" som behöver en rejäl omdaning. Partiet går dock inte så långt som att kräva att unionen upplöses.

Alternativ för Tyskland (AFD) hade samlat över 600 delegater till konferens i Magdeburg i helgen för att slå fast programmet inför valet till EU-parlamentet nästa år.

Annons

I programmet slås fast att det inte går att reformera EU, utan i stället föreslås en ny federation av europeiska stater som bevarar medlemsländernas suveränitet.

Texten som fastslogs är något urvattnad jämfört med ett utkast som lades fram i juni om att partiet ska verka för en upplösning av EU. Det nya partiprogrammet nämner inte heller något om att Tyskland bör lämna EU, en tanke som diskuterats bland delegaterna men som inte har stöd bland väljarna.

Islamkritiska och klimatskeptiska AFD har ökat kraftigt i opinionen, stärkt av en vacklande ekonomi och växande missnöje med förbundskansler Olaf Scholz trepartikoalition. Partiet ligger i mätningarna runt 20 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons