Annons
Nyheter

Lastbilar får söndagsköra inför storstrejk

Flera tyska förbundsstater låter lastbilar köra på söndagen inför den storstrejk som är utlyst på måndagen.
Tyskland • Publicerad 26 mars 2023
En storstrejk är utlyst i Tyskland på måndagen, bland annat av fackförbundet Verdi. Arkivbild.
En storstrejk är utlyst i Tyskland på måndagen, bland annat av fackförbundet Verdi. Arkivbild.Foto: Thomas Banneyer/AP/TT

Vanligtvis är fordon med en bruttovikt på över 7,5 ton förbjudna på tyska vägar på söndagar. Undantaget, som beslutats i 10 av landets 16 förbundsstater, beror på den storstrejk som är utlyst till måndagen och som bland annat inbegriper transportsektorn.

Flera ledande fackförbund har utlyst en storstrejken som kommer att lamslå stora delar av Tysklands infrastruktur. Skälet till strejken är lönediskussioner i skuggan av den höga inflationen. I februari var inflationen 8,7 procent. Fackförbunden kräver omfattande löneökningar, vilket arbetsgivarorganisationer förkastar.

Flygplatser och hamnar

Annons

Anställda på flygplatser, hamnar, järnväg, inom busstrafik och tunnelbana hör till dem som strejkar i hela landet, förutom vissa undantagna platser.

– Vi tror att det kommer att bli omfattande, sade Frank Werneke, ordförande för Verdi som organiserar offentliganställda i sektorn, tidigare i veckan.

Werneke har uppgett att 120 000 av förbundets medlemmar kommer att tas ut i strejk. Fackförbundet EVG, som organiserar många anställda inom järnvägen, har å sin sida aviserat att 230 000 medlemmar kommer att stanna hemma från jobbet.

Münchens flygplats stängd

Verdi vill se en löneökning på 10,5 procent, medan EVG har satt 12 procents löneökning som mål. Arbetsgivare erbjuder 5 procents ökning i två eller flera steg, samt en engångsutbetalning på motsvarande omkring 25 000 kronor.

Redan på söndagen märktes effekterna av den väntade strejken då flygplatsen i München – landets näst största – redan stängt för trafik. Samtidigt rapporteras om fler passagerare än vanligt på flyg och tåg, då resenärer ville nå fram till sina destinationer innan strejken träder i kraft.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons