Annons
Nyheter

Tyskland vill sparka extremister från försvaret

Det ska bli enklare att utesluta extremister från det tyska försvaret, hoppas försvarsdepartementet i Berlin.
Tyskland • Publicerad 14 december 2022
Tyska soldater under en övning i Litauen i oktober.
Tyska soldater under en övning i Litauen i oktober.Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Förslaget till lagändring kommer efter förra veckans jättelika razzia, då 25 extremister greps misstänkta för att ha planerat en väpnad statskupp. Utredarna kopplar ihop gruppen med den högerextrema så kallade Reichsbürger-rörelsen, som vill återupprätta det tyska kejsarriket, och bland de gripna fanns bland annat en soldat i aktiv tjänst.

Det nya lagförslaget innebär att en soldat kan avskedas utan de tidskrävande rättsprocesser som måste till i dag, enligt den tyska nyhetsbyrån DPA.

Annons

– Det betyder att soldater kan avskedas om det visar sig att de förkastar grundlagen och vår fria demokratiska ordning, säger försvarsminister Christine Lambrecht.

De senaste åren har en rad incidenter med högerextremister och nynazister inom Tysklands försvar och poliskår kommit i dagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons