Annons
Nyheter

Tyskt ekonomiskt avbräck – men ljus i tunneln

Ett tungt ekonomiskt avbräck – men ändå ljus i tunneln, och är det några som ska klara det så är det de. Så kommenterar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist den tyska regeringens beslut att släcka delar av landets ekonomi.
Ekonomi • Publicerad 13 december 2020
Robert Bergqvist är SEB:s chefsekonom. Arkivbild.
Robert Bergqvist är SEB:s chefsekonom. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Coronaläget bedöms vara utom kontroll. Mellan den 16 december och den 10 januari får därför tyska skolor, frisörsalonger och de flesta butiker hålla sina portar stängda.

Regeringen i Berlin uppmanar också företag att låta anställda jobba hemifrån, att erbjuda längre julledigheter – eller bomma igen verksamheten.

Annons

Det handlar alltså om Europas största ekonomi som, mitt i det som var tänkt att vara julhandeln och strösslande av andra helgutgifter, helt enkelt får släcka ned.

– Det är klart att det är ett rejält avbräck för den tyska ekonomin. Det är en månad där man drar undan ekonomisk aktivitet i framför allt tjänstesektorerna, säger Bergqvist.

Branschorganisationer i Tyskland har larmat om att en kvarts miljon jobb äventyras av regeringens inskränkning.

Ljus i mörkret

Även Bergqvist pekar på att väldigt många jobbar inom den tyska handelssektorn, och att påverkan blir stor. Å andra sidan finns flera "men" i hans resonemang. Ett är att det inte finns några tecken på att den så export- och importdrivande tyska tillverkningsindustrin stängs.

Det är i sin tur goda nyheter för EU:s, och inte minst Sveriges, ekonomier. Dessutom gör det att det inte slår tvärstopp i den tyska ekonomin i stort.

– Den minskar i tillväxttakt rejält, men den tvärnitar inte, säger Bergqvist.

Han pekar också ett annat ljus i mörkret:

– Det här är ju också en period som även normalt sett går ner i viss aktivitet för att det är så många helgdagar.

Tyskland har, liksom så många andra länder, haft stora stödpaket som riktats till både företagen och hushållen under pandemin.

Fler stödpaket

Och även om konsumtionen minskar under den nedsläckta tiden kan det få effekten att sparandet ökar, när löntagarna har relativt välbevarad inkomst. Det, i sin tur, leder sannolikt till ökad konsumtion längre fram, enligt Bergqvist.

Annons

Den viktigaste frågan är om företagen, i dubbel bemärkelse, klarar att övervintra.

Men sannolikt är fler tyska stödpaket att vänta från regeringen, som dessutom är försedd med en rejäl uppsättning ekonomiska muskler.

– Om regeringen nu tar beslut att stänga ned, då inser den också att den måste hjälpa till, säger Robert Bergqvist.

– Det tror jag att vi kan förvänta oss. Tyskland är väl också det land jag är minst oroad för när det gäller att klara sin krispolitik och hjälpa sin ekonomi, fortsätter han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons