Tyskt och franskt vapenembargo mot Turkiet

Tyskland • Publicerad 12 oktober 2019
Tysklands utrikesminister Heiko Maas säger att Tyskland omedelbart stoppar vapenexport till Turkiet, om vapnen kan användas i offensiven i Syrien. Arkivbild.
Tysklands utrikesminister Heiko Maas säger att Tyskland omedelbart stoppar vapenexport till Turkiet, om vapnen kan användas i offensiven i Syrien. Arkivbild.Foto: AP/TT

Tyskland och Frankrike stoppar vapenexporten till Turkiet på grund av landets offensiv och attacker mot den kurdiska YPG-milisen i nordöstra Syrien.

Den tyske utrikesministern Heiko Maas säger att "Tysklands federala regering inte kommer att utfärda några nya tillstånd för krigsmateriel som kan användas av Turkiet i Syrien".

I samklang meddelar Frankrike att man också stoppar all vapenförsäljning till Turkiet.

"Detta beslut gäller med omedelbar verkan", sägs det i ett gemensamt uttalande från Frankrikes utrikes- och försvarsdepartement.

Det sades också att EU:s utrikesministrar ska samlas för att försöka finna en gemensam hållning i Bryssel under måndagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.