Annons
Nyheter

Drottning ser allvarligt på rasistanklagelser

Storbritanniens drottning Elizabeth kommenterar anklagelserna från prinsparet Harry och Meghan.
I ett uttalande från det brittiska hovet säger drottningen att hon ser allvarligt på uppgifterna om rasistiska kommentarer.
Storbritannien • Publicerad 9 mars 2021
Storbritanniens drottning Elizabeth.
Storbritanniens drottning Elizabeth.Foto: Steve Parsons/AP/TT

Väntan drog ut på tiden, uppgifter kom om krismöten inom det brittiska kungahuset medan stormen tilltog i styrka efter prins Harrys och Meghan Markles intervju med Oprah Winfrey.

Frågorna handlade bland annat om rasism, psykisk ohälsa och mediernas bevakning av prinsparet.

Annons

På tisdagskvällen kom de första signalerna från Buckingham Palace, i form av ett skriftligt uttalande:

"Hela familjen blir bedrövad när vi inser omfattningen av hur utmanande de senaste åren har varit för Harry och Meghan."

Drottningen kommenterar också direkt anklagelserna om rasism som framfördes i intervjun.

Meghan Markle, vars mamma är svart, hävdar bland annat att det i palatset uttrycktes oro för hur mörk hudfärg deras då ofödda barn skulle få. Prins Harry berättar också om hur han känt sig sviken av sin pappa, prins Charles.

"Frågorna som reses, speciellt den om ras, inger oro. Även om vissa hågkomster kan variera, så tas frågorna på allvar och kommer att tas upp privat inom familjen."

Oklar källa

Varken Meghan eller prins Harry vill berätta vem som fällde den rasistiska kommentaren. Men Oprah Winfrey har sagt till tv-kanalen CBS att Harry har berättat för henne att det inte var drottningen eller hennes make.

När tronarvingen prins Charles lämnade en vaccinklinik i London på tisdagen frågade journalister honom om vad han tyckte om intervjun – han stannade, tittade upp men promenerade sedan vidare utan att säga något.

En hälsning, med drottning Elizabeth som formell avsändare, försöker se till att dörren inte helt stängs:

"Harry, Meghan och Archie kommer alltid att vara mycket älskade familjemedlemmar."

Krismöten

Enligt brittiska mediekällor har krismöten med högt uppsatta personer inom monarkin hållits efter intervjun som först sändes i amerikansk tv på söndagen, och sedan i brittisk tv dagen efter.

Annons

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har sett intervjun men tänker inte kommentera den utöver vad han sade på måndagen, enligt sin talesperson.

Då noterade Johnson att han under lång tid avstått från att kommentera ärenden som rör kungafamiljen.

– Jag tänker inte ändra på det i dag, sade han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Johnson har även sagt att han alltid beundrat drottningen och hennes "enande roll".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons