Annons
Nyheter

UD: Inga uppgifter om döda svenskar i Turkiet

Turkiet • Publicerad 10 februari 2023
De omfattande jordskalven har orsakat stora skador i Turkiet och Syrien. Bild från turkiska Antakya från i torsdags.
De omfattande jordskalven har orsakat stora skador i Turkiet och Syrien. Bild från turkiska Antakya från i torsdags.Foto: Hussein Malla/AP/TT

Ett mindre antal svenskar är registrerade i de områden i Turkiet som drabbats hårt av veckans jordskalv, meddelar utrikesdepartementet. Enligt generalkonsulatet i Istanbul är siffran över hur många svenskar som varit där troligtvis högre. Runt 100–200 personer uppskattas ha befunnit sig i områdena.

– Vi vet ju att det finns svenskar i området som har drabbats av jordbävningen, men i nuläget har vi ingen kännedom om skadade eller omkomna svenskar i Turkiet eller de närliggande områdena, säger Sara Järvi, presskommunikatör på utrikesdepartementet till TT.

Annons

Runt 500 svenskar är registrerade i hela Turkiet. I hela Syrien är ett tiotal personer registrerade, och ambassaden i Beirut uppskattar att antalet svenskar är mycket begränsat.

– UD och vårt generalkonsulat i Istanbul har löpande kontakt med svenskar som befinner sig i området och även anhöriga till personer på plats, säger Sara Järvi.

Närmare 22 000 personer har omkommit i skalven som i måndags drabbade Turkiet och Syrien, och dödssiffran befaras öka.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons